Efsane bakan Gün Sazak anılıyor

Efsane bakan Gün Sazak anılıyor
Türk milliyetçilerinin abideleşen şahsiyetlerinden, Cumhuriyet tarihinin en başarılı bakanlarından biri ve yolsuzlukla mücadelenin simgeleşmiş ismi 2. Milliyetçi Cephe Hükümetinin MHP’li Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak şehit edilişinin üzerinden 40 yıl geçti...

Fatih ERGİN / YENİÇAĞ - Özel Haber

Süleyman Demirel’in başbakanlığında 1977 seçimlerinden sonra kurulan 2. Milliyetçi Cephe Hükümetinin MHP’li Gümrük ve Tekel Bakanı olan Gün Sazak, 27 Mayıs 1980 tarihinde evinin önünde Dev-Sol militanlarının açtığı çapraz ateş sonucunda şehit oldu. Sazak, şehit edilişinin 40. yılında anılıyor.

9e72dd1d391cdcd09bb5d63d5f2f768b.jpg

Sazak, bakan olduğu 1977 senesine kadar gümrüklerde yıllardır önlenemeyen yolsuzluk ve kaçakçılığı vermiş olduğu kararlı mücadeleyle 6 ay gibi kısa bir sürede ortadan kaldırmıştı. Gün Sazak’ın şehit edildiği tarih, “Gün Sazak ve Ülkücü Şehitleri Anma Günü” ilan edilmişti. Sazak, Eskişehir'in Milhalıçık ilçesine bağlı Sazak köyündeki kabri başında anılacak.

ABDİ İPEKÇİ VE UĞUR MUMCU’NUN DESTEĞİNİ ALMIŞTI

Türk siyasi tarihine Güneş Motel vakası olarak geçen 11 Adalet Partili milletvekilinin istifa edip CHP'ye geçmesiyle 2. Milliyetçi Cephe hükumeti düşürüldü. Gün Sazak'tan boşalan Gümrük ve Tekel Bakanlığını Tuncay Mataracı aldı. Tuncay Mataracı'nın yolsuzluklara karıştığı iddiası Milliyet Gazetesi başyazarı Abdi İpekçi tarafından sert bir dille eleştirildi.

d36a2e69d33dfeaa527c6fe2188bc857.jpg

Sazak şehit edilmesi, günlerce gazete manşetlerinden düşmeyen bir haber olmuştu. Abdi İpekçi ve Uğur Mumcu gibi sola yakın kalemler onun bakanlığını, çalışmalarını ve şahsiyetini övmüştü. Milliyet Gazetesinde çok sonraları yazmış olduğu bir yazıda Abdi İpekçi, Tuncay Mataracı’yla Gün Sazak’ı kıyaslamış, Gün Sazak’ı ve dönemini övmüştü.

turkes-ve-gun-sazak.jpg

Gün Sazak’ın ölümünden ve Sazak’tan sonra yeniden teşkilatlanan Gümrük ve Tekel Bakanlığı’nda yaşananlardan söz ederken Uğur Mumcu da Cumhuriyet Gazetesi’ndeki köşesinde defalarca mafya, rüşvet ve kaçakçılık ile mücadelede, açıkça Gün Sazak'ı desteklemiş ve onun özellikle mafya ile mücadelesini överek, tıpkı Abdi İpekçi gibi, Gün Sazak’ın başarılı, namuslu ve vatansever çalışmalarından söz etmişti.

d7lj6oyw4aadpqt.jpg

Milliyetçi Cephe Dönemi'nde 5,5 ay gibi kısa bir süre bakanlık yapmasına rağmen büyük başarılara imza atan Gün Sazak, Fenerbahçe eski başkanlarından (1993-1994) Güven Sazak ve Atletizm Federasyonu eski başkanlarından Yılmaz Sazak'ın kardeşidir. Oğlu Süleyman Servet Sazak da MHP'den bir dönem (TBMM 21. dönem, 1999 seçimleri) Eskişehir Milletvekilliği yapmıştır.

 

İlgili Haberler