​​​​​​​Ege Vapuru'ndan Hisar Roketi'ne

Önce acar muhabir -eski tabirdir- Fulya Öztürk'ün röportajını izledim. Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ile Türkiye'nin harikalar yaratan mühendisi Selçuk Bayraktar da oradaydı. Öbür emeği geçenler de unutulmamıştı.

İHA'lar, SİHA'lar hakkında bilgi verildi. Peşinden kamikazeler anlatıldı. Sıra 25 kilometre menzilli Hisar'lara geldi. İlk denemelerden örnekler de aktarıldı.

İnanır mısınız, İkinci Dünya Savaşı'nın en etkili silahı roketlerin mucidi Von Papen'i hatırladım. Gerçekten tam anlamıyla ümitlendim. Müsteşarın çok kısa sürede Hisarları kullanacağız demesiyle havalara girdim.

Nereden, nereye

Daha önce kısaca söz ettiğim, mekanı cennet Süleyman Demirel'den bir anımı tekrarlayacağım:

"Bir konuşma sırasında -Biz aslında Kıbrıs'a 1963 yılında çıkacaktık- demişti. Ben de niye çıkmadınız deyince başladı anlatmaya; Çıkamadık çünkü baktık ki tek çıkarma gemimiz yok. EOKA'cılar ise Grivas liderliğinde Türkleri katletmeyi sürdürüyorlardı.

Emir verdik bir yandan çıkarma gemisi yapıyoruz. Diğer taraftan hurdaya atılma tarihi çoktan gelmiş Ege Vapuru'nu çıkartmaya müsait hale getirmeye çalışıyoruz.

Öte yandan, mücahitlere silah takviyesi yaparak, bir ölçüde katliamların önüne geçtik."

Nihayet

Babanın beklediği gün nihayet geldi. 1974 yılı Temmuz'unda havadan başlayarak palikaryayı denize döktük. Tam yeri geldi Kıbrıs'a paraşütle inen ilk Türk subayı Muzaffer Tekin'i de unutmayalım.

Bu korkusuz kahraman bildiğiniz gibi FETÖ'nün iftiraları sonucu yıllarca hapiste yattı. Tahliye edildiği gün o çaresiz hastalık her tarafını sarmıştı. Tekin'i cezaevinden aldılar Çapa Onkolojiye yatırdılar.

Tekin o halde benim ağır ameliyatım sonrası yattığım hastaneye gelmeyi ihmal etmedi. Tekin Yüzbaşıyı bir kere daha rahmetle anıyorum.

O zaman bulduğum slogan halen geçerli:

"Güçlülüğün göklerdeki üstünlüğünle ölçülür."

Moskova'dan bir şey çıkmaz

Erdoğan nihayet Putin'le buluştu. Bu pazarlıktan bir şeyler umanlardan değilim. Bunun nedenleri belli:

* Putin, tarihin en büyük yalancılarından.

* Kafasındaki asıl amaç Esad rejimini korumak.

* Kaldı ki "biz yapmadık, rejim yaptı" lafı da uyutma taktiklerinden.

* Son Çar, iflah olacak bir tip değil. Şuna kesinlikle eminim, artık bütün bunları Erdoğan da öğrendi.

Çalışkanlık yetmiyor

En çalışkan bakanlardan biri kesinlikle Süleyman Soylu. İçişleri Bakanı dur durak bilmeyen tiplerden. Hani Tahta Minare Çeşmesi'nden içtiği suların etkisi olduğu kesin.

Tarafsız Bölge'deki halini baştan son izledim. Kendi sahasıyla ilgili "sineğin vızıltısını" kaçırmıyor. Ancak konuşmalarından anladığım kadar "fazla müstehzi". Bu tarzını bırakması şart. Hele bazı sorulara verdiği cevaplara kendisinin dahi inandığını sanmıyorum. "Yapılan bir haber için sabaha karşı gözaltına almalar" karşısında topu savcılara atmasına hiç gerek yoktu.

***

Hakem rezaleti

Euroleague'de Fenerbahçe nihayet iki maç üst üste kazandı. Kızılyıldız'ı da mağlup ettiler. Aslında bu takımın mayası iyi.

Basketbolda beni üzen Efes'in mağlubiyeti oldu. İzleyenler görmüşlerdir; hakem faciasını. Şunu söylemek istiyorum, bu seçilmişlerle galip gelmek mümkün değildi.

***

Türk James Bond'u

Orhan Ayhan'la belgeselinde bu hafta Fuat Balkan işlendi. Bu büyük ismin hayatı bir ajan öyküsüne benziyor. Balkan, soyadı gibi Osmanlı İmparatorluğu için Balkanlarda müthiş çalışmalar yaptı.

En çarpıcı tarafı daha sonra BJK'nın kurucu üyesi oldu. Aslında Beşiktaş'ın geçmişi tamamen Türk ajanlarla dolu. Yakın zamanda vefat eden Süleyman Seba'ya kadar.

Dile kolay

TRT Spor'daki yayında neler neler yoktu ki... Sonunda zaman yetmedi de haftaya devam kararı verildi. Yarım saatlik programın tamamı doğaçlama idi. Sırf bu nedenle bile Orhan Ayhan'ı kutlamalıyız.

Fenerbahçe'yi kim yönetecek?

Bu sorunun cevabını verecek var mı? Son antrenmandaki üçlüye dikkat ettiniz mi? Başkanın, Volkan Demirel-Zeki Murat Göle-Fatih Yıldız'ı bir arada çalıştırma hesabı hayal ötesi diyorum. Sonları mutlaka "iki keçi" hikâyesini hatırlatacaktır.

GÜNÜN SÖZÜ:

Düşünce, benzin gibidir. Çok kişide benzin vardır. Fakat onu bir motora koyup çalıştırabilecek teşebbüs, alevlendirecek kibrit yoktur. Jean De Gassion

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları