Eğitimli göçmene Avrupa kapıları kapatıldı

Eğitimli göçmene Avrupa kapıları kapatıldı
Türkiye, AB'ye yerleşecek sığınmacıların bazılarına eğitimli olduğu gerekçesiyle çıkış izni vermedi. AB, öncelikli olarak eğitimli sığınmacıları kabul ediyor, eğitimsiz ve zor durumda olanlar ise Türkiye'de kalıyordu.

Diplomatlar benzer olayların Hollanda, İsveç, Almanya ve Fransa'ya yerleştirilecek olan Suriyelilerle yaşandığını teyit etti. AB üyesi ülkeler, ilk grubun sorunsuz gitmesine karşın peş peşe yaşanan bu olayı Brüksel'e iletti.

AB Komisyonu'ndan bir yetkili de bu iddiaları doğrulayarak, "Komisyon, bir grup mültecinin eğitim seviyeleri nedeniyle yeniden yerleştirmesinin Türkiye tarafından reddedildiğinin farkındadır. Komisyon, ilk olarak Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından kırılganlık kategorisine göre belirlenen bu mültecilerle ilgili, Türk yetkililere endişelerini iletti; yeniden yerleştirme sürecindeki adaylarda eğitim düzeyi olumlu veya olumsuz bir ayrıcalık nedeni olmamalı" dedi.

EN FAZLA SIĞINMACI İSVEÇ'E GİTTİ

Yeniden yerleştirme ile Türkiye'den Avrupa'ya giden toplam 456 Suriyelinin ülkelere dağılımı şöyle:

Finlandiya 11, Almanya 157, İtalya 10, Litvanya 5, Lüksemburg 27, Hollanda 52, Portekiz 7, İsveç 187. Yunanistan'dan Türkiye'ye gönderilenlerin sayısı ise 462. Gönderilenlerden sadece 18'i sığınma talebinde bulunmadı.

NASIL SEÇİLİYORLAR?

Türkiye, ‘1'e 1' sürecinde Avrupa'ya yerleştirilecek Suriyelilerin, BM'nin kırılganlık ölçütlerine göre belirleneceğini açıklamıştı. Bu kriterler ise ‘engelli, bakıma ve tedaviye muhtaç kişiler ile risk altındaki kadınlar ve kız çocuklarından' oluşacaktı.

BM KENDİ KRİTERLERİNİ UYGULAYARAK "EĞİTİMLİ" İSTİYOR

Ankara bu süreçte, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'yle de işbirliği yapacağını da açıklamıştı. BM'nin bu kriterlerinin yanı sıra ülkeler de mülteci alımında kendi kriterlerini uyguluyor.

Eğitim düzeyi bu süreçte belirleyici olurken, bazı ülkeler akrabalık şartı arıyor, bazıları ise akrabalık bağlarının bulunmamasını.

Özellikle genç erkek veya genç kadın arayan ya da etnik kökenine göre Suriyeli kabul edenler de bulunuyor.

270 BİN KİŞİ GELDİ

1'e 1 mutabakatı ile eşzamanlı olarak Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçenleri kabul etmeye başlayan Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı mülteci ve sığınmacı sayısı ise 269 bin 451'e ulaştı.

AB ile 4 Nisan'da uygulamaya başlanan mutabakat ile Türkiye'ye Yunanistan'dan iade edilenlerin sayısı ise 386.