Egzama hastalığının en önemli nedenlerinden biri karaciğer fonksiyonlarının zayıf olması. Karaciğer, vücutlarımızda sindirim sistemindeki kanı filtreleme işlevini yerine getirdiğinden, sağlığımız için çok önemli bir rol oynar. Bazı durumlarda, karaciğer toksinlerle dolar ve bu işlevini gerçekleştiremeyebilir. Vücudumuzda toksinlerin birikmesi de, egzamaya dönüşen bir iltihaplanmaya neden olabilir.
Egzamaya düşman yiyecekler. Listedeki besinlere çok şaşıracaksınız
Egzama, birçok kişinin mücadele ettiği hastalıklardan bir olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu hastalıkta olduğu gibi egzamada da yediğimiz yiyecekler, hastalığın belirtilerinin azalmasında ya da artmasında kritik bir rol oynuyor. İşte egzamaya düşman yiyecekler…
Yapılan çalışmalarda, egzama hastalığından mustarip kişilerin karaciğerlerinde karaciğer fonksiyonlarının normal olmadığı ve yediğimiz yiyecekler ile egzama arasında bir ilişki olduğunu ortaya çıkardı
Bazı besinleri tükettiğimizde, egzamanın etkilerini azaltıp hastalığın daha hafif seyretmesine katkı sağlayabiliriz. Karaciğeri güçlendiren ve bağışıklık sistemini destekleyen besinler, egzamanın temel sebeplerinden biri olan iltihabın azalmasında bize yardımcı olur. İşte o besinler…
TURPGİLLER
Turpgiller, karaciğeri toksinlerden arındıran enzimlerin üretilmesini sağlar ve karaciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca turpgiller, sindirim sistemini düzenler ve iltihabı azaltır. Eğer egzama hastalığınız varsa, diyetinize turpgilleri ekleyerek hastalığın etkilerini azaltabilir ve egzamanın daha hafif geçmesini sağlayabilirsiniz.
OMEGA-3
Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler, birçok hastalıkta olduğu gibi egzama riskini de azaltabilir. Omega 3 yağ asitleri de bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli besinler arasında yer alıyor. Balık, keten tohumu, kuru fasulye, ceviz, semizotu, nohut ve Brüksel lahanası gibi, Omega-3 açısından zengin besinleri tüketerek hastalığı hafif belirtilerle geçirebilirsiniz.
PREBİYOTİK
Prebiyotikler, bağışıklık sistemini destekler ve iltihabı azaltabilir. Yoğurt, kefir, süt ve süt ürünlerinin prebiyotik içerdiği bilinir. Sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, kereviz ve enginar gibi sebzeler ve çilek, elma, muz ile üzüm gibi meyveler de, yoğun miktarda prebiyotik bulunduran besinler arasında yer alır.
ZERDEÇAL
Zerdeçal, içeriğindeki kurkuminle, egzama tedavisinde sıklıkla kullanılan antioksidan özelliğine sahiptir. Kurkumin egzama da dahil olmak üzere otoimmün bozukluklarının tedavisinde tercih edilir.
D VİTAMİNİ
D vitamini, bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar ve bu sayede egzama oluşumunun önüne geçebilir. Yaz aylarında, güneşe maruz kalmak ve D vitamini içeren besinleri tercih etmek, hastalığın etkilerinin azalmasında yardımcı olacaktır.