Alaattin Aktaş: Seri zamlar göreceğiz...

Alaattin Aktaş: Seri zamlar göreceğiz...
Merkez Bankası’nın ‘faiz’ kararını değerlendiren Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, “bir zam serisi göreceğiz” diye konuştu.

Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, Halk TV''de Mustafa Sönmez’in hazırladığı Parametre’nin Notları programına katıldı.

Alaattin Aktaş, Mustafa Sönmez’in “Eylül ayında faiz indirimi beklemiyordun. Neden böyle oldu, biz nerede yanlış yaptık?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Bir kere biz mantık bekledik. Merkez Bankası’nın ‘adımlarına gerçekçi yaklaşmamak’ gibi bir adımı hala atlıyoruz. Faiz konusunda şurada yanıldım ben. Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, manşet enflasyon yerine bir çekirdek enflasyonu ortaya atınca kamuoyunda faiz indirimine gidilecek algısı oldu. Sonra bu olmayınca sözlü olarak piyasayı yönlendiriyor gibi oldu. Ölümü, gösterip sıtmaya razı edecek gibi göründü. Merkez Bankası’nın bu kez faiz indirimi yapmayacağını düşünüyorduk.

MERKEZ BANKASI SEVGİLİSİNE SÜRPRİZ YAPAN BİRİSİ GİBİ DAVRANMAZ

Merkez Bankası temelde yapmayacağı bir şeyi yaptı. Merkez Bankası sevgilisine sürpriz yapan birisi gibi davranmaz. Merkez Bankası davranışları öngörülebilir olmalıdır. Ne yapacağı az çok bilinir, öngörülür. İnsanların bunu bilmesi gerekir.

Merkez Bankası’nin açıklamasında bazı noktalar ilginç. Gelişmiş ülke merkez bankalarını izlediklerini belirtiyor. Onların varlık alımı yaptıklarını belirtiyor. Yani: ‘döviz fiyatları çok artmayacak bize de oradan bir şey düşecek. Yani döviz fiyatları çok çıkmayacak’ diyor...

Faiz indirimi neden şimdi yapıldı. Diyelim yüzde 19 kötü bir oran. Yüzde 19’a 5 toplantıda dokunmadı. Neden bu sürede indirmedi. Bilmiyorum…"

"ENFLASYONDA DURULMA PEK BEKLEMEK MÜMKÜN DEĞİL"

‘Enflasyonda durulma bekliyor musun?’ sorusuna Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, şöyle yanıtladı:

"Enflasyonda durulma pek beklemek mümkün değil. Üretici fiyatlarının tepeye geldiğini tahmin ediyordum. Şimdi yüzde 45’lerde. Kur atışı ile üretici fiyatlarının yeniden yükseleceğini ivme kazanıp yüzde 50’yi zorlayacaktır.

Üretici fiyatlarından tüketici fiyatlarına direk geçilemez ama artış olacaktır. Üretici fiyatlarından etkilenmeyen bir tüketici enflasyonu var. Orada da geri dönüş görünmüyor.

Ekim ayı hep yüksektir. Hep öyle gelecektir. Okulların ve üniversitelerin açılmasıyla ertelenmiş zamlar Eylül’de yapıldı. İnanılmaz olumsuz gelişmeler var. Dolayısıyla Eylül ayında tahminlerin üzerine bir fiyat artışı görebiliriz.

“BİR ZAM SERİSİ GÖRECEĞİZ”

Bir zam serisi göreceğiz. Önümüzdeki süreçte fiyatların aşağı doğru bir yön çizeceğini hiç beklemiyorum. 16.76 çekirdek enflasyonun yukarı gideceğini umuyorum. Çekirdek enflasyon manşet enflasyon üzerine çıkarsa ne olacak."

İlgili Haberler