Dolarda olacakları ekonomist Barış Soydan böyle açıklad: Kemerlerinizi bağlayın

Dolarda olacakları ekonomist Barış Soydan böyle açıklad: Kemerlerinizi bağlayın
Ekonomi yazarı Barış Soydan, doların daha da güçleneceğini belirterek Türkiye'nin düşük faiz politikasını eleştirdi. "Kemerlerinizi bağlayın, dibi daha bulmadık. TL’nin ufku karanlık" ifadesini kullandı.

Halk TV yazarı Barış Soydan, geçtiğimiz hafta ABD ekonomisinde tüm dünyayı etkileyen bir deprem yaşandığını, ülkede tüketici enflasyonunun mayısta beklentilerin çok üzerinde, yüzde 8,6 arttığının açıklandığını hatırlattı.

Bu durumun doların bütün paralar karşısında yükselişe geçmesine neden olduğunu belirten Soydan, şu bilgileri verdi:

''FED EĞER ENFLASYONLA SAVAŞI KAZANAMAZSA...''

"Enflasyonun Amerika’da son 40 yılın zirvesine çıkması, çalışanların gelirlerinin reel olarak erimesine neden oluyor. Tıpkı Türkiye gibi. Bu nedenle Başkan Biden’ın görev onayı tarihi dip seviyeler inmiş durumda. (Bu da bize çok benziyor.) Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir ülkede iktidarın ayakta kalması düşünülemez. Eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in dediği gibi boş tencerenin deviremeyeceği iktidar yoktur. Türkiye’de de, Amerika’da da. Fed eğer enflasyonla savaşı kazanamazsa Başkan Biden yolcu.

Biden’ın koltuğunu yeniden Cumhuriyetçilere, büyük olasılıkla da Trump’a bırakmasının dünya siyaseti, hatta Türkiye’nin iç siyaseti açısından çok ciddi sonuçları olur ama onu şimdilik bir kenara bırakalım.

''EURO''NUN DAHA DA KAYBETMESİNİ BEKLEYENLER VAR''

FED’in faiz artırımları nedeniyle Euro’nun daha da değer kaybetmesini, 1 dolar seviyesine gerilemesini bekleyenler var. Olur mu, bilmiyorum. Avrupa Merkez Bankası da faiz artırımlarına başlayacak, Temmuz’da 25 baz puanlık bir artırım yapacağını açıkladı bile. Bunun etkisiyle Euro ayakta kalabilir de…

''TL''NİN UFKU KARANLIK''

Ama TL’nin ufku karanlık. Düşünün: Bütün dünya enflasyonu bastırmak için faizi artırırken biz indiriyoruz. Herkes gider Mersin’e, biz gideriz tersine, derler ya, tam olarak öyle.

Çünkü sayın ekonomist Cumhurbaşkanımıza göre faiz enflasyonun nedeni. Dünya alem yanlış biliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işte bu nedenle politika faizini yüzde 19’dan 14’e indirdi.

Fakat küçük bir sorun var: Enflasyon düşmedi, daha da arttı. Hatta artmak ne kelime, patladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bir yandan, Amerikan Merkez Bankası (FED) diğer yandan… Kemerlerinizi bağlayın, dibi daha bulmadık."

İlgili Haberler