Ekonomist Gürses’ten yol ücretlerine tepki

Ekonomist Gürses’ten yol ücretlerine tepki
Ekonomist Uğur Gürses, yeni otoyolda İstanbul İzmir arası yük taşıyan bir kamyonun gidiş-dönüş yol ve köprü bedeli 1291.6 TL olduğunu belirterek “Devlet kentlerdeki yüksek gelirliler sahillere akabilsin diye yol yapmaz” dedi.

Ekonomist Uğur Gürses, İstanbul İzmir arasında yapılan yeni otoyoldaki yol ücretlerine tepki gösterdi.

Yeni otoyolda İstanbul İzmir arası yük taşıyan bir kamyonun gidiş-dönüş yol ve köprü bedeli 1291.6 TL olduğunu belirten Gürses, “Devlet kentlerdeki yüksek gelirliler sahillere akabilsin diye yol yapmaz. Ekonomide dışsallık yaratsın; yeni üretime, ticarete ek basamak yaratsın diye altyapı kurar. Bunu da ucuza yapar” değerlendirmesinde bulundu.

Uğur Gürses’in sosyal medyadan yaptığı açıklamalar şöyle:

Yeni otoyolla (İstanbul-İzmir) yük taşıyan bir kamyonun gidiş-dönüş yol+köprü bedeli 1291.6 TL.

Devlet kentlerdeki yüksek gelirliler sahillere akabilsin diye yol yapmaz. Ekonomide dışsallık yaratsın; yeni üretime, ticarete ek basamak yaratsın diye altyapı kurar. Bunu da ucuza yapar.

İlave olarak bu geçiş ücretlerinin belli bir oranında (Osmangazi'de neredeyse bir o kadarı) geçiş taahhüdü olarak Hazine'den yapımcı ve işletmecilere ödeniyor. Yani yolu oradan geçmeyenler de ödedikleri vergilerle yüksek bir bedel ödüyor.

Bakan Turhan'ın Kasım ayındaki şu sözleri kanıt;“Diyorsunuz ki bunlar niye pahalı? Vatandaşa ücretsiz yol hizmetim var. Zorla buraya kimseyi davet etmiyorum. Burayı kullanan kendi menfaatini düşünerek zamandan, akaryakıttan sağladığı tasarruf karşılığında bu parayı veriyor”

ugur-gurses.jpgugur-gurses2.jpgugur-gurses3.jpg