Ekonomistlerden büyüme rakamlarına tepki

Ekonomistlerden büyüme rakamlarına tepki
TÜİK’in açıkladığı büyüme rakamları tepkilere neden oldu. Verilen rakamların gerçeği yansıtmadığını belirten ekonomistler, “Şimdi büyüme yüzde kaç çıkarsa çıksın, biz yalan haberlerle itibarsızlaştırdık bile” dedi.

Erdem AVŞAR / YENİÇAĞ

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ekonomi 2019 yılının 3. Çeyreğinde yüzde 0,9 büyüdü. Açıklanan rakamları değerlendiren ekonomistler ise tablonun gerçek yüzünün böyle olmadığını ifade etti.

TÜİK’in büyüme rakamlarını eleştiren Ekonomist Uğur Gürses, “Açıklanan GSYH verisi gösteriyor ki; Türkiye bu hali ile yüksek büyüme patikasına geri dönemez. İşsizliği ve yoksulluğu artıran 'çok düşük büyüme sürecinde' olduğumuz çok açık. Bunun adına "mecalsiz" (sürünen) büyüme denir. Yatırımların durduğu, hane halkı tüketiminin güçsüz kaldığı herhangi büyük bir ekonomi kamu harcamaları ile yol alamaz. Bu, 'takatsiz büyüme' olur” ifadelerini kullandı.

“A HABER'E SEVGİLER”

Twitter hesabı üzerinden değerlendirmede bulunan bir diğer ekonomist de Atilla Yeşilada oldu.

"Biz buna meslekte önalıcı algı operasyonu diyoruz" değerlendirmesinde bulunan Yeşilada, iktidara yakınlığı ile bilinen A Haber’e de göndermede bulundu.

Yeşilada, “Şimdi büyüme yüzde kaç çıkarsa çıksın, biz yalan haberlerle itibarsızlaştırdık bile. A Haber'e sevgiler bu arada. Hayranıyım, başından ayrılamıyorum” dedi.

“BÜYÜME ÇIĞLIKLARI ATANLARIN...”

Türkiye ekonomisinin 2019 yılının ilk 9 ayında 54.7 milyar dolar küçüldüğünü ifade eden Ekonomist Emin Çapa ise “Büyüme çığlıkları atanların size asla söylemedikleri gerçek” diyerek yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“2019 yılının ilk 9 ayında Türkiye ekonomisi 54.7 milyar $ küçüldü. Son 1 yılda kişi başına her birimiz 817 $ fakirleştik. Kişi başı gelir 8.815 $'a indi. (Aslında herkes eşit küçülmedi, zengin az, fakir çok küçüldü)”