El, kol top buluşmasında hangisi

Top, el, kol buluşmalarında her hakem olayı kendine göre yorumluyor. Ülkemizde de, seyrettiğimiz diğer ülkelerde de değişik uygulamalar görmekteyiz. Kural kasıtı işaret ediyor. İstisnaları da var tabi. Rakip topa vurmadan kollarını açmış bir oyuncunun, bu hareketinin içinde kasıt vardır. Topun geçmesine mani olan bu pozisyon tabii ki cezalandırılacaktır. Topun uzun mesafeden gelişi sırasında elini kolunu çekme zamanı olmasına rağmen çekmiyorsa cezalanır. Topa vurulduğunda oynama mesafesi ve topun hızı önem kazanmaktadır. Yakın mesafeden vurulan topta kolların normal konumda olan oyuncu kolunu çekemez. Sıçrayan bir oyuncu, asla kollarını bedenine yapıştırarak hazırolda yükselemez, bilakis sıçramayı takviye için kol bir açı teşkil eder. Bu tür çarpmalarda da oyun devam eder. Bir oyuncu düşürülür, yahut düşer, kollarıyla topun üzerine düşerse burada kasıt yoktur, oyun devam eder. Bir oyuncunun kendi vurduğu top kafayla yahut rövaşatayla koluna gelirse oyun devam eder. Her elle oynama sarı kart değildir. Bir hava topunu tehlikeden uzak bir yerde de olsa elle yere indiren oyuncuya ihtar verilir. Hakemler de elle oynamalarda hangi ortamda kart verileceğini kendileri taktir edecektir.

 

 

Galatasaray-Bursa

Ali Palabıyık

 

Penaltı ve Ozan'a sarı kart kararı doğruydu. Bursaspor'un sayılmayan golü açık ofsayttı. VAR'a gitmek gereksizdi. Ozan ikinci sarıyı görmediği için şanslıydı. İyi bir yönetim sergiledi diyebiliriz.

 

Kasımpaşa-Akhisar

Suat Aslanboğa

 

Farklı bir skorla da bitse iyi bir yönetim gösterdi. Faul nedeniyle 3. Kasımpaşa golü VAR'la iptal edildi.

 

Başakşehir-Kayseri

Hüseyin Göçek

 

Başakşehir'in iptal edilen golünde yardımcının ofsayt bayrağını VAR da onayladı. Verilen kartlar doğru. İrfan Can Kahveci'nin yapmış olduğu hareket sarı karttı ve aldı. Ama sarı kart sonrasında yaptığı devamlı itirazın ve söylenmelerinin ona bir kırmızı kart getireceğini akıldan çıkarmamalı.

 

 

Sivas-Fenerbahçe

Halis Özkahya

 

Fenerbahçeli İsmail'e ceza alanı girişinde Medjani'nin sol ayağıyla bir müdahalesi vardı. İsmail, darbe alanında değil, daha sonra düştüğü için hakem ve VAR bir ihlal görmedi. Robinho'nun sarı kartı doğruydu, itiraz boşuna. Muhammet'in istemeden de olsa dirseği sarı kartlıktı, verilmedi. 6 yıl sonra Fenerbahçe maçına verilen Halis Özkahya, iyi bir yönetim gösterdi.

 

 

 

Çaykur Rize-Konya

Volkan Bayarslan

 

Çaykur Rize lehine verilen penaltıda rakibin kolu açıktı. VAR'a gidildi, oradan da doğrulandı. Konya lehine verilen penaltıda VAR'ın uyarısıyla penaltı verildi. Yine VAR'a bakılarak, maçın bitiminde tartışmalar yaşayan futbolculardan Rize'den Abdullah'a kırmızı kart gösterildi.

 

 

Alanya-Antalya

Mete Kalkavan

 

İkinci Antalya golü, VAR'ın pozisyonun başlangıcında ofsayt tespitiyle iptal edildi. Kaleci Boffin'in Alanyaspor'un kazandığı vuruş için topu Cisse'ye vermeme hakkı yok. Çünkü topu Alanya kullanacak. Tartışma olmasa yalnız Boffin sarı kart görecekti. Cisse rakibiyle didişince lüzumsuz yere ikinci sarı karttan atıldı.

 

 

Ankaragücü-Malatya

Alper Ulusoy

 

Müsabakanın tek golü VAR'ın uyarısıyla geldi. Malatyasporlu Sadık önce kolunu kapatmışken, top vurulduğu anda kolunu açtı. Hakemin  göremediği pozisyonu VAR tespit etti.

 

 

Göztepe-Beşikaş

Fırat Aydınus

 

Göztepeli Reis arkadan itildi. Eli havada topla buluştu. Hakemin göremediği bu pozisyonda VAR'la penaltı verildi. Göztepe'nin iptal edilen golü VAR'dan da teyit aldı. Beşiktaşlı Tolgay'ın faul bile verilemeyen bilek üstü kramponu kırmızı kartlıktı. Reis'in Vagner Love'a önemli ataktaki müdahalesi ikinci sarı kartlıktı çıkmadı.

 

Trabzon-Erzurum

Bülent Yıldırım

 

Oyunun başında Erzurumspor'un bulduğu gol futbolcuları sevindirdi. Ancak VAR'ın devreye girmesiyle ofsaytla iptal edildi. Hakem, Trabzon lehine verdiği penaltıda düşen oyuncuya aldandı. VAR'ın devreye girmesiyle pozisyonu yeniden izleyip iptal etti.

Yazarın Diğer Yazıları