El mi değil mi?

İkinci yarının başlamasıyla ara seminerde herhalde üzerinde çok fazla durulmuş olmalı ki, elle oynamalar için hakemler daha da titiz halde. Oysa ki kurallar aynı, değişen bir şey yok. Mesela bu hafta oyuncunun sırtına vuran top için “Kolun açıktı” diye sarı kart verildi. Geçen hafta da yazdım,  “Bu konuyu bu kadar irdelemeyin” diye. 10 kusurlu hareketten yalnız elle oynamalarda kural ‘KASIT’ sözcüğünü koymuştur. Bir oyuncu havaya sıçrarken hazırol  şeklinde sıçrayamaz. Bilhakis, sıçramayı desteklemek için kolu ile bir açı teşkil etmeye teşebbüs eder. Bu durumda el, topa çarparsa hareket asla kasti değildir. Oyuncu topun üzerine düşebilir. Bu, top el-kol buluşması olur ve asla kasti değildir. Yakından vurulan toplarda ele, kola çarpmalar kasti değildir. Ancak uzaktan vurulan bir top için oyuncu kolunu çekmeye zamanı olduğu halde çekmemişse cezalandırılır. Yani mesafeler önemlidir. İşte buralarda hakemin takdiri vardır. Koşan bir oyuncunun eline çarpan bir topta ele, kola gitmiş gibi görünse de asla kasıtlı değildir. Ve topun havadan gelişlerinde ekseri vakalarda da kasıt yoktur. Barajlarda dirseklerin vücuttan ayrılmışsa o harekette kasıt vardır. Ama yüzünü ve nazik yerlerini korumak için eller önde tutulursa, buradaki ele çarpmalarda kasıt yoktur. Bu konuyla bu kadar fazla titizlenmeyelim. Frikik ve kornerlerde ceza alanının keşmekeşini önlemek için gayret edelim.

 

Kayserispor-MP Antalyaspor
Abdullah Yılmaz

 

Kayseri’nin ilk golünde top auttan ortalandı. Yardımcı hakem göremeyince gol geçerli oldu.

 

K.Karabükspor-Kasımpaşa
Barış Şimşek

 

İyiydi. Ama kendisine itiraz eden futbolculara kartını çıkaramadı.

 

İstanbul BB.-Bursaspor
Çağatay Şahan

 

Ceza alanında top oyuna girmeden Zayatte rakibini boğazından sarılarak yere indiriyor. Bu tür hareketlerde top oyuna girmişse penaltı ve kart. Girmemişse, sarı kart olmalı. 

 

Galatasaray-Beşiktaş
Tolga Özkalfa

 

Müsabakaya etki yapmadı ancak verilen ve verilmeyen kartlarda bir kaç hata yaptı. 
Gaziantepspor-Fenerbahçe M.Kamil Abitoğlu
F.Bahçe’nin birinci golündeki ofsaytı yardımcı değerlendiremeyince gol geçerli oldu.  

 

Eskişehirspor-Orduspor
İlker Meral

 

Ferhat’ın Necati’yi düşürmesi penaltı ve doğru karardı. İkinci verdiği penaltı kararında da aynı ihlal vardı. İki penaltı da doğruydu. 

 

SB Elazığspor-Trabzonspor
Halis Özkahya

 

Genelde iyi bir müsabaka yönetti. Kendisini tebrik ederim.

 

Mersin İdmanyurdu-Sivasspor
Bülent Yıldırım

 

Faul hataları yapıldı. Penaltı pozisyonunda Burhan’ın ayağına temas var ancak o kendini bırakıyor. 

 

Gençlerbirliği-Akhisar Bld.
Cüneyt Çakır

 

Kartlar doğruydu. Kaleciye pas olarak vurulmuş bir top olmadığı için oyunu devam ettirmesi daha doğru olacaktı.

Yazarın Diğer Yazıları