Elazığ'da son durum: Arama kurtarma çalışmaları sona erdi

Elazığ'da son durum: Arama kurtarma çalışmaları sona erdi
Elazığ depreminde enkaz altındaki son kişiye de ulaşıldı. Sürsürü'de enkazdan cansız bedeni çıkarılan son kişiyle birlikte hayatını kaybedenlerin sayısı 41'e yükseldi.

Elazığ Sivrice'de, 24 Ocak 2020 günü 20.55'de meydana gelen 6,8'lik depremde 45 kişi enkaz altından sağ kurtarıldı, yaralanan bin 607 vatandaş ise çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Bugün yapılan çalışmalarda Sürsürü mahallesinde enkaz altındaki son kişinin de cansız bedenine ulaşılmasıyla hayatını kaybedenlerin sayısının 41’e yükseldi.

GECE SAAT 02.00'DE BİR CANSIZ BEDENE DAHA ULAŞILDI

Sürsürü Mahallesi’nde bulunan Dilek apartmanının enkazında kalanlara ulaşmak için çalışmalarını sürdüren arama-kurtarma ekipleri saat 02.00 sıralarında 1 kişinin yeri tespit etti. Ekipler, bir süre sonra yeri tespit edilen Sevim Cambaz’ın cansız bedenine ulaşarak enkazdan çıkardı. Cambaz’ın cenazesi, Şehir Hastanesi morguna kaldırıldı. Ekipler, enkaz altında olduğu öğrenilen 1 kişiye daha ulaşmaya çalışıyor.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY'DAN AÇIKLAMA

Bölgeye giderek çalışmaları inceleyen Fuat Oktay, "Son derece profesyonel bir çalışmaya sahada şahit olduk. Sadece teknik anlamda değil insani anlamda da buna dahil" dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, "Sürsürü Mahallesinde 6 vatandaş enkaz altında. Halen umut saatleri içerisindeyiz. Onları da sağ salim çıkaracağımıza inanıyorum. AFAD yönlendirmesi olmadan bölgeye yardım yollanmamalı. AFAD ve bakanlıklardan valiliğe nakit akışı sağlanmıştır. İhtiyaç duyacak ailelere nakit yardımı da sağlanacaktır" açıklamasını yaptı. 

deprem-iha-16-9-1580013899-880x495.jpg

AFAD’DAN SPEKÜLATİF BİLGİLERE KARŞI UYARI!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Elazığ merkezli meydana gelen depremde 1607 kişinin yaralandığını ve depremin ardından toplam 640 artçı sarsıntının olduğunu bildirdi. Sarsıntılardan 20’sinin büyüklüğünün 4’ün üzerinde olduğu açıklandı.

AFAD, Elazığ depremi sonrası vatandaşlara önemli bir uyarıda da bulundu. AFAD tarafından bir depremin gün ve saat verilerek önceden kestirilmesi günümüz teknolojik imkanlarıyla mümkün olmayacağı ifade edildi.

Yapılan açıklamada, “Vatandaşlarımızın spekülatif bilgilere itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmi kaynakları takip etmeleri önemle rica olunur” denildi.

BAKANLAR ENKAZ BÖLGESİNDE

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da gecenin ilerleyen saatlerinde enkaz bölgesine gelerek incelemelerde bulundu. Çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Bakanlar, daha sonra alandan ayrıldı.

"HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Biz Elazığ Valiliği koordinasyonunda bir kriz masası oluşturduk. Gelen talepler doğrultusunda ilgili tüm bakanlıklarımız cevap veriyor taleplere. Müracaat eden vatandaşlarımıza hızlı bir şekilde durumlarını tespit edip binaya geçişin uygunluğunu belirliyoruz” şeklinde konuştu.

3 KİŞİ DAHA ÇIKARILDI

Sürsürü Mahallesi'ndeki Dilek Sitesi'nin enkazında kaldığı belirtilen 5 kişiye ulaşmak için ekiplerin sürdürdüğü çalışmalarda saat 17.00 sıralarında, 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Çıkarılanların anne ile oğlu ve bir kız çocuğu olduğu öğrenildi. İsmi öğrenilemeyen 3 kişinin cansız bedenleri, otopsi için hastaneye götürüldü. Ekipler, enkazda kalan 2 kişiyi ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Son çıkarılan 3 kişiyle birlikte depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 39'a çıktı.

YAN ÇÖKEN BİNA YİNE SALLANDI

Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği Sürsürü Mahallesi'nde bulunan Dilek Sitesi'nde yan çöken sol blok bir kez daha sallandı. Sitenin bloğuna yerleştirilen hareket sensörünün uyarı vermesi üzerine ekipler, çalışmalarına bir süre ara vermek zorunda kaldı. Dilek Sitesi'nde 2 kişinin kurtarılması için arama kurtarma çalışmaları halen devam ediyor.

e20f793b30788590c866994fe58be3c5.jpg

AFAD'TAN SON DURUM AÇIKLAMASI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Elazığ'ın Sivrice ilçesinde gerçekleşen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından 21'inin büyüklüğü 4'ün üzerinde olan 788 artçı sarsıntının meydana geldiğini açıkladı. AFAD arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü de bildirdi.

AFAD'tan yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

AFAD koordinasyonundaki müdahale faaliyetleri ile şimdiye kadar 45 kişi enkazdan sağ kurtarıldı. Deprem bölgesinde, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında 3.829 personel görev alıyor. Ne yazık ki 36 kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrası 1.607 vatandaş, hastanelere başvurdu. Enkaz altındaki vatandaşlarımız için müdahale sürerken AFAD koordinasyonunda afet yönetiminin iyileştirme safhası da devam ediyor. Bölgeye ulaştırılan 10.005 çadırdan ihtiyaç doğrultusunda 4.234’ü kurulurken 17.000 öğün sıcak yemek, 13.500 kahvaltı ve 7.000 çorba depremden etkilenenlere dağıtıldı. Şu ana kadar 21’inin büyüklüğü 4’ün üzerinde olan 788 artçı deprem meydana geldi.

Elazığ Sivrice’de, 24 Ocak 2020 günü 20.55’de meydana gelen 6,8’lik deprem sonrası enkaz altındakilere ulaşmak ve bölgede hayatı normale döndürmek için AFAD koordinasyonunda afet yönetiminin müdahale ile iyileştirme safhaları sürdürülüyor.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Elazığ şehir merkezinde, 1 bina enkazında arama kurtarma çalışmaları, 2 bina enkazında da tarafa faaliyetleri sürüyor. Çalışmalar, AFAD koordinasyonunda 21 farklı kamu kurumu, sivil kurum ve kuruluştan 3.637 personel, 22 arama kurtarma köpeği, 3’ü Mobil Koordinasyon Merkezi olmak üzere toplam 568 kara aracı ve 5 hava aracıyla devam ediyor. Çalışmalarda, toplam 45 kişi sağ kurtarılarak tedavi altına alınırken cansız bedenine ulaşılan ya da sonradan hayatını kaybeden kişi sayısı ise maalesef 36 oldu. Alandaki ekiplere destek vermek için bölgede, iş makineleri hazır bulunuyor..

AFETZEDE VATANDAŞLARIN İHTİYAÇLARI KARŞILANIYOR

Bölgede depremden etkilenen vatandaşların barınmadan beslenmeye, sağlıktan psikososyal desteğe kadar tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Sıcak yemek verilen bölgedeki vatandaşlara, 13.000 bardağın üzerinde çay, 6.000 şişeden fazla içme suyu, 6.500 ekmek ve 6.500’den fazla ikram kutusu da dağıtıldı. Ayrıca AFAD Başkanlığı, gerektiğinde kullanılması amacıyla Elazığ Valiliği emrine 3.000.000 TL, Malatya Valiliği emrine 3.000.000 TL olmak üzere toplam 6.000.000 TL acil yardım ödeneği gönderdi.

HASAR TESPİTİ YAPILAN BİNA SAYISI 1.521’E YÜKSELDİ

Hasar tespit çalışmalarında, 380 teknik personel ve 4 araç görev yapıyor. Şimdiye kadar Elazığ ve Malatya’da incelenen 1.521 binadan 76’sının yıkıldığı, 645’inin ağır hasar aldığı, 38’inin orta ve 503’ünün az hasarlı olduğu belirlendi. Acil olarak yıkılacak 12 binanın tespit edildiği çalışmalarda, 347 binanın ise hasarsız olduğu anlaşıldı.

İHTİYAÇ MALZEMESİ ULAŞTIRAN TIR SAYISI 152’YE ÇIKTI

AFAD Başkanlığı, bölgeye 152 TIR ile yardım ulaştırdı. Bölgeye, AFAD koordinasyonunda toplam 10.005 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 17.061 yatak, 37.095 battaniye, 1.837 ısıtıcı, 3.200 adet gıda kolisi sevk edildi.

TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI İŞLETİLİYOR

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP), arama-kurtarma, sağlık ve destek çalışmalarının da içinde bulunduğu 28 acil hizmetin kesintisiz olarak yürütülmesi için devrede bulunuyor. Olayın etkileriyle başa çıkılması bakımından TAMP, ulusal düzey olan 3. seviyede işletiliyor. 28 çalışma grubu, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda 24 saat esasına göre çalışıyor.

3 BAKAN'DAN ORTAK AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ'da meydana gelen 6,8 şiddetindeki deprem sonrası son durumla ilgili açıklamalar yaptı. Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Depremden hemen sonra başlayan arama kurtarma çalışmaları ile 45 vatandaşımızı enkaz altından sağ salim çıkarabildik. Şu an itibari ile toplam 39 vatandaşımızı kaybettik. 2 vatandaşımızın kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiğini bir kez daha belirtmek istiyorum.

35 vatandaşımız Elazığ ve ilçelerinde 4 vatandaşımız da Malatya'da hayatını kaybetti. Şu ana kadar 948 artçı deprem meydana geldi. 

TSK’nın kargo uçaklarıyla birlikte istediğimiz araçlar malzemeler ve arama kurtarma ekipleri buraya geldi.

Huzurunuzda arama kurtarmacılarımıza çok teşekkür etmek istiyorum. 1000’e yakın burada bulunan STK’lara çok teşekkür etmek istiyorum.

24 saat esas itibarıyla hem arama kurtarma yapan çadır kuran bu STK’ların tamamına teşekkür ediyoruz.

Depremin hemen akabinde Milli Eğitim Bakanlığımız tüm öğretmenleri çocukların psikolojisi için görevlendirmiştir. Şu ana kadar 45 barınma alanı belirledik.

24 bin 402 çadır sevk edildi şu ana kadar bölgeye. 400 kadar da genel amaçlı çadır sevk edildi. Günlük olarak 50 bin kumanya dağıtılacak Elazığ ve Malatya’da.

Bugün itibarıyla hem Malatya'da hem de Elazığ'da kamu kurumları çalışmaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız hasar tespit çalışmalarını gerçekleştiriyor.

Adalet Bakanımız burada. Hem Malatya hem de Elazığ’da kamu kurumları çalışmaya başladı. Üç yurt var burada bunlarda herhangi birinde hasar mevcut değil.

4800 personel hizmet vermektedir. Bu personel teknik profesyonel personeldir.

Bizim vatandaşlardan talebimiz şu, 34 okulumuz açık… Spor salonlarımız açık. Gençlik merkezlerimiz açık. Bir şey daha yaptık. Özellikle lavabo ve tuvalet ihtiyaçları için 50’ye yakın kıraathanenin açık kalmasını temin ettik."

SAHRA ÜNİTELERİNİ AÇMAYA BAŞLADIK

Sağlık Bakanı Koca şunları kaydetti:

"Maalesef 39 vatandaşımızı kaybettiğimizi, Elazığ'da 35, Malatya'da ise 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. 1607 vatandaşımız hastanelerimize müracaat etmişti. Şu anda hastanelerimizde yatan 86 yaralımız var. Bunlardan 18 yaralımız yoğun bakım şartlarında. Yoğun bakımda tedavilerine devam edilen yaralılarımızdan herhangi birinin durumu ağır değildir. Sahra ünitelerini açmaya başladık.

Enkazdan çıkarılırken bazı yaralılarımızın olduğu malum. Azize Çelik’in genel durumu iyi. Tedbir amaçlı yoğunbakımda. Eşi ve çocuğunun durumu serviste devam ediyor. 2.5 yaşındaki Yüsra Yıldız ve Annesinin tedavileri devam ediyor. Yüsra Yıldız’ın bacaklarında hafif ezikler vardı, tedbiren yoğun bakımda. Annesinin diyalize alınması planlanıyor. Bunun ışında şuan sahada 2 bin 627 kişinin UMKE , 112 acil ekiplerimizin hizmet verdiğini söylemek istiyorum. Şu an bütün haznelerimizde yeterli olduğumuzu herhangi bir sağlık kuruluşumuzun depremden hasar görmediğini söylemek istiyorum. Bunun dışında WHO ilk günden beri destek mesajlarını bizlere vermişlerdi. Yoğun desteklerini gördük. Bugün Elazığ’a geldiler, kendilerine de hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Çevre Bakanı şunları kaydetti:

"Elazığ'de 53 binamız yıkık. Binalarımızdan 22 tanesi, acil yıkılacak statüde. İçerisine vatandaşlarımızın girmesine izin vermeyeceğimiz binalar. Buy binaların dün itibariyle yıkımlarını başlattık. Malatyamızda toplam 155 yıkık binamız mevcut. "

"Aram kurtarma çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Sürsürü mahallemizde de en kısa zamanda bitireceğiz. Hem Mustafa Paşa hem Sürsürü'de yerinde zemin artı 4-5'i geçmeyecek bir kentsel dönüşüm projesi gerçekleştireceğiz."