Elazığ'daki depremde yıkılan binalarda dere kumu kullanılmış!

Elazığ'daki depremde yıkılan binalarda dere kumu kullanılmış!
41 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Elazığ depreminin ardından bölgede incelemelerde bulunan Doç. Dr. Kürşat Esat Alyamaç, "Yıkılan binalarda kalitesiz ve hiçbir işlem görmemiş dere kumu kullanılmış Beton dayanımları sıfır. Hiçbiri yönetmeliğe uygun değil" dedi.

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6.8 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Doç. Dr. Kürşat Esat Alyamaç, sarsıntıda yıkılan binalarda kalitesiz ve dere kumu kullanıldığını belirtti. Özellikle Mustafa Paşa'da yıkılan binanın çevresindeki binaların ayakta olması dikkat çekti. Yıkılan binalarla ilgi uzmanlar, kullanılan malzemelerin kalitesizliğine ve hiçbir işlem görmemiş dere kumundan inşa edilmelerine dikkat çekti.

Milliyet gazetesine açıklamalarda bulunan Alyamaç, depremin ardından Sürsürü Mahallesi'nde yıkılan Dilek Sitesi ve Mustafa Paşa Mahallesi'nde yıkılan Ayken Apartmanı, Kalay Apartmanı ile Elazığ'da 100'e yakın binada incelemelerde bulundu.

"KALİTESİZ VE DERE KUMU KULLANILMIŞ"

Doç. Dr. Kürşat Esat Alyamaç, yıkılan Dilek Sitesi'ndeki binadan aldığı parçayı göstererek, "Orada iki deprem üst üste oldu ve ilk depremde ayakta duran binalar sonraki artçılarla yerle bir oldu. Elazığ depreminde yıkılan binalar ve çevresindeki binaların da 2007'den itibaren hasarlı olduğunu biliyoruz. Bugün bu binaların çökmesi sürpriz değil yani. Ama o günden bu güne bir şey yapılmadı. Binalar en az 30 yaşında. Deprem yönetmeliği kurallarına uygun değiller. Kullanılan malzemeler kalitesiz ve hiçbir işlem görmemiş dere kumu kullanılmış. Binalarda tasarım hataları var. Kolonlar güçlü, kirişler zayıf. Bunun tam tersi olması lazım. Bunların hepsi birer teknik hata. Yapı denetimi ve mühendislik hizmeti görmemiş binalar. 2007 yılında da orta hasarlı oldukları tespit edildi. Çöken bina sayısı bizim öngörülerimizin çok altında. Ama olası bir sallantıda da birçok bina çökme riski ile karşı karşıya" ifadelerini kullandı.