Elbistan Termik Santrali 'ölüm' saçıyor!

Elbistan Termik Santrali 'ölüm' saçıyor!
Çelikler Holding tarafından işletilen Afşin-Elbistan A Termik Santrali, filtresiz çalıştırılması nedeniyle insan ve çevre sağlığını tehlikeye sokuyor.

Neşe Yıldızhan/Kahramanmaraş 

Çelikler Holding tarafından işletilen Afşin-Elbistan A Termik Santrali, filtre ve baca gazı sistemleri kurulmadan çalıştırılması olumsuz sonuçlara kapı açıyor. Üretime iki yıl ara verilmesinin ardından Afşin-Elbistan A Termik Santrali, 2018 yılı Aralık ayında 20 yıllığına Çelikler Holding’e devredildi.

Geçtiğimiz günlerde konuyu meclise taşıyan CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, gerekçeleri ile birlikte araştırma talebinde bulundu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu duruma sessiz kalması yöre halkının aklına “Afşin – Elbistan A termik Santrali Çelikler Holdinge peşkeş mi çekiliyor”, “AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, memleketi Elbistan’daki çevre katliamına neden kayıtsız kalıyor?” sorularını da beraberinde getirdi.

SANTRAL ZEHİR SAÇIYOR

Üretime tekrar başlayan Afşin - Elbistan A termik Santrali zehir saçmaya devam ediyor. Şartnamesinde filtre ve baca gazı sistemlerini kurmadan çalıştırmanın yasak olduğu santral, bacasından saatte 280 ton kül atarak, üretime devam ediyor. 

Bölge halkı ise, hava kirliliğinden nefes alamaz duruma geldi. Kirlilik sonucu kanser vakalarının sayısı arttı. Çevre halkı şikayetlerin artması üzerine göç etmeye başladı. Olumsuz sonuçları beraberinde getiren santralin Afşin ve Elbistan ilçelerinin sosyo-ekonomik yapısını olumsuz olarak etkilediği belirtildi. 
Diğer yandan, Türkiye’nin en verimli topraklarından birisi olan ve Türkiye’nin 4. Büyük ovasında filtresiz bacalardan etrafa savrulan küller ekili arazilere özellikle fotosentez ve döllenmeyi olumsuz etkileyerek ürün desenini değiştirdi. Kömürün çıkarılması için drene edilen yeraltı suları başta olmak üzere çok önemli çevre sorunlarını da birlikte getirdi.

YETKİLİLER GÖZ YUMUYOR

Yıllardır filtresiz çalıştırılan termik santralin, çevre ve insan sağlığını tehdit ettiğinin, bölgede solunum yolları hastalığı ve kanser hastalığı görülme oranının ürkütücü boyutlara ulaştığının yetkililerce bilinmesine rağmen santralin ölüm saçmasına göz yumuluyor. 

Özelleştirme sürecinde bölge halkının da tepki göstermesi sonucunda bacalara filtre sisteminin takılması gündeme gelen Afşin-Elbistan Termik Santrali, bu beklentiyle Çelikler Holding’e satıldı. Ancak, özelleştirmeden sonra da kül yağdırmaya devam etmektedir. Şirketler, birçok sektörde maliyeti düşürmek ve daha fazla kâr etmek için, filtre sistemlerini bilinçli olarak ya yaptırmıyor ya da var olanı kullanmıyor. 
Greenpeace Akdeniz'in Mart 2019'da hazırladığı "Afşin'de Kömürlü Termik Santrallerin Bedeli" isimli hava modellemesi raporuna göre, kirlilik nedeniyle bugüne kadar 17 bin erken ölüm yaşandığı belirtildi.