Elçiler gönderilebilecek mi?

Elçiler gönderilebilecek mi?

AİHM, Osman Kavala''nın ve Selahattin Demirtaş''ın serbest bırakılmasını istedi. İkisi de Türkiye normlarının dışında. Birincisi sivil toplum örgütlerinde faal, ikincisi PKK''nın iflah olmaz takipçisi.

AİHM, ikisi de içeride tutulmamalı, diyor

AİHM''in, 10 Aralık 2019''da açıklanan Osman Kavala kararı:

1-Tutuklamanın makul bir kuşkuya dayandığını gösteren somut veriler yok. O yüzden tutuklama hukuka aykırı. AİHS madde 5/1''nin 5/1(c) maddesinin ihlali. / 2-Tutuklamanın, Anayasa Mahkemesi''ndeki incelemesi gereksiz yere uzun bir süre aldı. Sözleşmedeki süratli inceleme şart yerine getirilmedi. AİHS''nin 5/4 maddesinin ihlali. / 3-Hakları kısıtlanarak AİHS''nin 18. maddesinin ihlali.

Selahattin Demirtaş için, AİHM''nin 22 Aralık 2020''de aldığı karar:

"Tutukluluğu süresince yerel mahkemeler tarafından, dava öncesi tutuklu kalması için gerekli olan makul şüpheyi sağlayacak hiçbir vaka ya da bilgi sunulamamıştır. Tutukluluğa konu olan suçları işlediğine dair makul bir şüphe de dolayısıyla yoktur. Aynı gözlemler sonucu, Demirtaş''ın seçilme ve parlamentoda olma hakkının da ihlal edildiği sonucuna ulaşılmıştır."

Osman Kavala, Anadolu Kültür Anonim Şirketi (Anadolu Kültür A.Ş.) Yönetim Kurulu Başkanı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunda kurucu üye, yönetim kurulu üyesi veya danışma kurulu üyesi. George Soros''un kurduğu Açık Toplum Enstitüsü''nün Danışma Kurulu ve Açık Toplum Vakfı''nun Yönetim Kurulu üyesi.

32 kısım tekmili birden aktivist. Aktivistlik, cemiyette insana ayrı bir mevki kazandırıyor ya da kaybettiriyor. Gözler onun üzerinde oluyor; kimi hayran, kimi düşman.

"Aktivist"i TDK "Belirli sorunlara dikkat çekmek için özel amaçlı etkinlik gerçekleştiren kimse. Etkinci." şeklinde açıklıyor.

Aktivist kelimesi Fransızca "activiste"den geliyor. Aktivistin, TDK''nın Türkçeleştirmek için uydurduğu "etkinci" kelimesiyle bir alâkası yok.

Aktivist; bir protestocu, bir başkaldıran diyebiliriz. Protestonun, başkaldırının içinde "ikaz" vardır, "hatırlatma" vardır. "Yoksa..." deyip devamını getirme, fiilî harekette bulunma vardır. Bu fiilî hareket, gösteri de olabilir, şiddet de...

Aktivistler istisnasız yeşillikçi/çevrecidir. "Yeşillik" onların sempati kazanma alanlarıdır. Sonrasında "etnikçilik" öne çıkar. Türkiye''deki aktivistler, Batı''da yer tutabilmek için, bütünlüğe, birliğe, kardeşliğe karşı mutlak ayırıcı/yıkıcı tavır almalılar.

10 büyükelçi Osman Kavala için niçin harekete geçti sanıyorsunuz... Başı çeken ABD''nin büyükelçisi. ABD, PKK''nın finansörü, silah tedarikçisi değil mi? ("Tedarik" kelimesinin olur olmaz yerde kullanılması moda. Biz de modaya uyduk!) Almanya büyükelçisi... Almanya ne yapmıştı? Bir ara biz tank vermek istememişti. Niye? PKK''ya karşı kullanırız diye... Fransa''nın tavrını biliyorsunuz. Macron geldikten sonra açık düşmanlığa dönüştü. Diğer elçiliklerin temsil ettiği devletler ise bunların kuyrukları.

R.T. Erdoğan, 10 büyükelçiye çok kızgın. İstenmeyen adam ilan edeceğini söyledi. Büyükelçilerin temsil ettiği devletleri karşısına alıyor.

AİHM''nin kararları uygulanmalıydı. Kavala''da suç aramak abes. Türkiye''de Kavala gibi, etnikçi, muhalif, ses yükseltmeden rahat duramayan "aktivist" çok. Hepsini mi içeri atacaksınız!

Selahattin Demirtaş ayrı. Çok kişinin ölümüne, sebep olan olayları başlatanlardan. AİHM kararlarına uyarsınız, sonra delil getirir yine hapse atarsınız.

İşler çıkmaza girecek gibi...

Yazarın Diğer Yazıları