"Elektrik ve doğalgazda KDV düşürülsün"

"Elektrik ve doğalgazda KDV düşürülsün"
İYİ Parti Konya Milletvekili Yokuş, elektrik ve doğalgaz fiyatlarının neden düşülmediğini Enerji Bakanı'na sordu. Öte ynadan CHP'li Özkan Yalım da elektrik ve doğalgazda KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi için kanun teklif verdiğini açıkladı.

İYİ Parti döviz kurundaki düşüşe rağmen elektrik ve doğal gaz fiyatlarında bir düşüşün olmamasına isyan etti. Konuyu daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e soru önergesiyle sorduğunu ifade eden İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Döviz kuru düşüyor, elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik yok. Vatandaş bu faturalardan bunaldı. Sorularımıza cevap veriliyor, ancak, cevaplar bizim sorularımızın karşılığı olmaktan uzak kalıyor. Vatandaşa çözüm öneren hiçbir gelişme yok, vatandaşın rahatlaması ise söz konusu değil” dedi.

Fahrettin Yokuş, “Eylül’de dolar 6 lira 51 kuruşken, Ekim’de 5 lira 99 kuruşa düşmesine rağmen, enerji girdilerimizden elektrik ve doğal gaza gelen bu zamların gerekçesi nedir?” sorusuna Bakan Fatih Dönmez’in tatminkâr cevap veremediğini söyledi. Fahrettin Yokuş, şunları kaydetti:

“Konutlarda elektrik yüzde 9, doğal gazda yüzde 9 zamlanmış. Sanayi ve ticarethane alanında elektrik yüzde 14, doğal gaz yüzde 14 zamlanmış. Ekim’de ise konutta elektrik ve doğal gaz yüzde 9 sanayi ve ticarethanelerde yüzde 18.4 zamlanmış. Şimdi; bu kadar zam ortadayken, bakanlığın verdiği yanıtı tatmin edici bulmak mümkün değil. Tüm maliyet ve hizmetlerin bedelini neden vatandaştan alıyorsunuz?”

"KDV ORANININ DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN..."

Öte yandan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım da, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 2018 yılının ilk 10 ayında enflasyon rakamlarının çok yüksek olduğunu, son bir ayda ÖTV ve KDV'deki indirimden dolayı enflasyonun düştüğünü, bunun da ana giderlerden kaynaklı değil otomotiv sektöründen dolayı yaşandığını belirtti. 

Türkiye'de doğalgaz ve elektriğin vatandaşların ana giderlerinden birisi olduğunu dile getiren Yalım, 2018 yılında elektriğe işyerlerinde yüzde 50, evlerde yüzde 40, doğalgazda ise işyerlerinde yüzde 48, evlerde yüzde 30 zam yapıldığını ifade etti. 

Elektrik ve doğalgazın Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan her vatandaşın zaruri gideri olduğunu vurgulayan Özkan, "Elektrik ve doğalgazda KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi için kanun teklifi verdim. Umarım hükümetimiz en kısa zamanda buna destek verecektir." diye konuştu. 

Yalım, bu indirimin, bütçeye ek bir yük getirmeyeceğini, doğalgazın yüzde 98'inin ülke dışından satın alındığını ve alınırken bir kuruş dahi KDV ödenmediğini söyledi. 

Basın mensuplarının, CHP ile İYİ Parti arasında yapılan ittifak görüşmelerinde tıkanıklık olup olmadığına ilişkin sorusunu yanıtlayan Yalım, ittifakla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un görüşmeler yaptığını belirterek, herhangi bir tıkanıklığın olmadığını, görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

İlgili Haberler