Elektrikli otomobil sayısı artarsa araba fiyatlarında düşüş olur mu?

Elektrikli otomobil sayısı artarsa araba fiyatlarında düşüş olur mu?
Elektrikli otomobillere olan ilgi ve alaka günden güne artarken akıllara şu sorular geldi: Normal araçların fiyatlarında düşüş olur mu, elektrikli otomobillerin üretimindeki fazlalık elektrikli otomobillerin kendi fiyatına etki eder mi? İşte konuyla alakalı detaylar...

Geçtiğimiz günlerde birçok analiz raporu, elektrikli otomobil sektörünün bu yıl büyük bir sıçrama yaşayacağını belirtti. Öyle ki raporlara göre bu yıl geçtiğimiz yıla oranla yüzde 100’ü geçen bir üretim sayısına ulaşılacak. Ancak birçok kişi, pil teknolojisinin bu gelişime karşılık veremeyeceğini düşünüyordu.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; yayınlanan bir rapora göre Elektrikli araçların pil metallerinin maliyetinin, arz fazlasına tepki olarak düşecek. Batarya yapımında kullanılan kobalt, lityum ve nikel fiyatlarında yaşanabilecek düşüşün, ara. fiyatlarına da etkisi olacağı tahmin ediliyor.

Son yıllarda yeşil enerji girişimlerine oldukça büyük yatırımlar yapılıyor. Yayınlanan raporlara göre bu yatırımlar meyvesini önümüzdeki birkaç yıl içerisinde verecek. Analistler, yapılan yatırımlarla birlikte kobalt, lityum ve nikelin maliyetinin düşmesini beklediklerini belirtiyor. Öte yandan bazı kesimlerde bu gelişmenin araç fiyatlarını çok etkilemeyeceğini düşünüyor.

Bilindiği üzere geçtiğimiz dönemlerde elektrikli otomobillerin yaygınlaşamama nedenleri arasında şarj istasyonları ve pil üretimi gösteriliyordu. Bazı analistlere göre yapılan yatırımlarla bu sorun minimum değerlere indirilse de elektrikli araçlara olan talebin hızla artması pil üretiminde kullanılan malzemelerde oluşacak tedarik zincirlerine karşılık veremeyecek.

İlgili Haberler