Elektrikli otomobil hayatımızda yeni bir teknoloji değil

Elektrikli otomobil hayatımızda yeni bir teknoloji değil
Son zamanlarda büyük bir hızla gelişim gösteren elektrikli otomobiller aslında hayatımızda çok da yeni sayılmazlar. İşte elektrikli otomobilin onlarca yıllık öyküsü...

Son dönemde popülerliği hızla artan ve günden güne daha da geliştirilen elektrikli otomobilin ilk öreneği onlarca yıl öncesinde icat edildi. İçten yanmalı, pille çalışan bu ilk harikalar en hafif tabirle kabaydı.

Otomotiv endüstrisini elektrikli bir gelecek bekliyor. Her geçen gün batarya ve motor teknolojilerinde gelişim görüyoruz. Ancak ilk tercihimiz olabilecek mi? Bunu zaman gösterecek…

SEKTÖRÜN GELECEĞİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER Mİ?

Bu güne kadar yapılmış ilk çalışan elektrikli araç, Amerika’da üretilen ilk DC (doğru akım) elektrik motorunun mucidi Thomas Davenport’a atfedildi . Davenport, bir pil, bir pivot ve iki elektromıknatıstan oluşan küçük bir lokomotif inşa etti. Bu olay 1834 veya 1835’te gerçekleşti.

Davenport, hem erkek kardeşinin hem de karısının yardımıyla DC motorunu ve kendi aküsünü adım adım yaptı. Karısı Emily Davenport , yeni motorunun kablolarını yalıtmak için şeritler halinde keserek gelinliğini bile feda etti. Motoru çalıştırdığında Davenport , buluşunun onaylanması için ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO) ile uzun ve zorlu bir mücacdele verdi.

USPTO daha önce bir elektrikli cihazın patentini almamıştı. Bu nedenle, buluşunu lisanslamak konusunda şüpheci ve deneyimsizdi. Davenport, çalışmalarının özgünlüğünü kanıtlamak için bilim adamlarını işe almak ve onların referanslarını toplamak zorunda kaldı. USPTO 1837‘de Davenport’a patentini verdi.

Davenport, patenti elindeyken, icadını alıcılara ve yatırımcılara satmaya başladı. Ancak pilleri şarj edilemediği ve o zamanlar DC motoru üretilemeyecek kadar pahalı olduğu için kimseyi ikna edemedi. Ne yazık ki, Davenport yüksek teknolojili motoru için hiçbir zaman müşteri bulamadı ve 1851’de 48 yaşında beş parasız öldü .

Daha sonraki dönemde elektrikli otomobil sektörü hızla büyürken elektrikli taksi filoları hem Paris’te hem de New York’ta tanıtıldı. Ancak 1900’lü yıllarda Ford şirketinin uygun fiyatlı benzinli otomobilleri seri şekilde üretmesiyle elektrikli otomobil gözden düştü.

HER ŞEYİ DEĞİŞTİREN GİRİŞİM: TESLA MOTORS

Her şeyi değiştiren girişim ise 2003 yılında Tesla Motors’un kurulmasıyla oldu. Bu girişimle birlikte eski ilgisini tekrar kazanan elektrikli otomobillerin satışları hızla artmaya devam ediyor. (ShiftDelete.Net - Sami Alkan)

İlgili Haberler