Elektrikli otomobil pillerinde devrim

Elektrikli otomobil pillerinde devrim
Ekonomik enerji depolama çözümü "sodyum pil teknolojisi" hazır Sodyum piller yenilikçi teknolojisi ile lityum pilleri tehdit eden ve 15 dakikada %80 dolum sözü veren çok daha ekonomik bir alternatif enerji depolama teknolojisidir. CATL(Contemporary Amperex Technology) bu hafta başında ticari kullanıma hazır olan ilk jenerasyon sodyum-ion pillerini duyurdu.

15 dakikada yüzde 80 doluluk sağlıyor

Elektrikli otomobil pilleri için malzemeleri düşündüğümüzde Lityum, cobalt ve nikel oldukça yüksek fiyatlara sahip elementlerdir. Bu duruma bir çözüm niteliğinde çalışmasıyla CATL(Contemporary Amperex Technology) bu hafta başında ticari kullanıma hazır olan ilk jenerasyon sodyum-ion pillerini duyurdu.

Donanım Haber''in aktardığına göre, CATL(Contemporary Amperex Technology) Çin devi bir pil üreticisi olmakla birlikte BMW, Tesla, Toyota ve Volkswagen gibi dev şirketlere pil tedariği sağlıyor. Şaşırtıcı olan durum ise bu denli büyük ölçekte lityum-ion pil üretimi yapan bir tesisin ARGE çalışmaları sonucu daha ekonomik bir teknolojiyi duyurmuş olması. Sodyum, lityumdan çok daha ekonomik ve çok daha bol bulunabiliyor.

TERMAL STABİLİTEYE SAHİP

Lityum kaynaklarının 2022 yılına kadar kısıtlı olması sebebiyle sodyum piller ihtiyaç dahilinde pazardaki talebi karşılayabilecek fiyat efektif alternatifler olarak lanse ediliyor.

Sodyum piller yüksek ve düşük sıcaklıklarda verimli çalışabilecek termal stabiliteye sahip. Üstelik sodyum piller çok daha ekonomik bir fiyata 15 dakikada %80 doluluk gibi teknolojik avantajları da beraberinde getiriyor.

Mevcut lityum-ion piller 200-250 Wh/kg enerji verimliliğine sahipken sodyum-ion piller ise 160 Wh/kg enerji yoğunluğuna sahip. Sodyum piller daha düşük enerji yoğunluğuna sahip olmasına rağmen kabul edilebilir seviyedeler.

Sodyum-ion piller yeni bir konu değil. Stanford Üniversitesi''nde araştırmacı olan Minah Lee, "Lityum pillerden daha uygun maliyetli bir pil geliştirmedeki ana zorluk, yüksek performanslı elektrotların diğer elementlerde olmamasıdır." diyor.

ÇİN''İN ULUSAL ENERJİ PLANINDA

CATL(Contemporary Amperex Technology)''in hedefi 2023''e kadar geniş hacimli bir üretim hattı kurmak. Çin sodyum-ion pillerde ciddi bir potansiyel görüyor ve bu teknolojiyi ulusal enerji planına eklemiş durumda.

Firma ilk jenerasyon sodyum-ion pillerin üretimine başladı ancak daha şimdiden gözler 200 Wh/kg enerji yoğunluğuna sahip olması beklenen ikinci jenerasyon sodyum-ion pillere dikildi bile. Pil mücadelesini sodyum-ion piller mi yoksa lityum-ion piller mi kazanacak? Bekleyip göreceğiz.

İlgili Haberler