Elektronik sigara kullananlar dikkat

Elektronik sigara kullananlar dikkat
İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özgür Yiğit, elektronik sigaranın kişiyi sigaranın zararlarından kesinlikle kurtarmadığını belirtti.

Elektronik sigarayla sigaranın zararları arasında fark olmadığını anlatan Özgür Yiğit, dünyada yılda 6 milyona yakın ölümün sigaraya bağlı hastalıklardan kaynaklandığına dikkati çekerek, Türkiye'de de 150 bine yakın kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini vurguladı.

Elektronik sigara ile sigara içenlerin aynı etkiye maruz kaldığını vurgulayan Yiğit, "Sonuçta ikisi de sigara. Birisinde sulandırılmış da olsa ikisinde de nikotin, zararlı, kanserojen maddeler var. Dolayısıyla elektronik sigara, sigaradan kurtulmanın bir yolu değildir. Bunu asla kabul etmemek lazım." dedi. Sigaradan kurtulmanın yolunun sigarayı bırakmak olduğunu belirten Yiğit, " 'Sigarayı bırakmadan elektronik sigarayla bunun zararlarını hafifleteyim, ondan kurtulmuş olayım'... Bunlar kişinin kendisini kandırmasıdır. Elektronik sigara kişiyi sigaranın zararlarından kesinlikle korumaz, kurtarmaz. Sigaranın zararlarından kurtulmanın yolu sigarayı tamamen bırakmaktır. Pasif içici ise de o ortamlardan uzaklaşmasıdır. Sigaradan kurtulmanın yegane yolu budur." ifadelerini kullandı.

Sigarayı bırakmanın zor olmadığını, Sağlık Bakanlığının da sigarayı bıraktırma polikliniklerinin olduğunu anımsatan Yiğit, sigara alışkanlığını engellemenin bırakmaktan daha önemli olduğunu aktardı. Yiğit, nargile içilen yerlerde pasif içiciliğin daha etkin hale geldiğini dile getirerek, sözlerini, "Nargile, sigara dışında da başka problemler oluşturabilir. Nargileyi de tütün ürünlerinden biri olarak sayıp sigaradan farklı düşünmemek lazım. Nargilenin pasif içiciliği de sigara kadar önemli ve zararlı." diye tamamladı.