Elimizde bilgi olsa paylaşırdık

Elimizde bilgi olsa paylaşırdık
Darbe girişiminde ABD'nin parmağı olduğu iddialarını yalanlayan John Bass, “Birinci önceliğimiz bu işin sorumlularının yargılanması” dedi.

Fethullahçı terör örgütünün (FETÖ) kanlı darbe girişimi sonrası, gözler ABD'ye çevrildi. Bu saldırıda ABD'nin parmağı olduğuna dair iddialar ortaya atılırken, Washington'ın 17 yıldır bu ülkede yaşayan FETÖ lideri Fethullah Gülen'in iadesi için Ankara'nın istediği adımları atmaması tepki çekti. ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, önceki gün İstanbul'da gazetecilere şu mesajları verdi:

– ABD'nin darbe girişimine karıştığı ya da bundan haberi olduğuna dair gerçeklik payı olmayan yorumlar, beni rahatsız etti ve incitti. ABD yönetimi, bu darbe girişimini planlamadı, yönetmedi, desteklemedi ya da öncesinde herhangi bir bilgisi yoktu. Böyle bir bilgimiz olsa bunu derhal Türk hükümetiyle paylaşırdık.
– Önceliğimiz, Türk hükümetine bu yasadışı darbe girişiminin sorumlularını adalet önüne çıkarması için destek vermektir.
– Darbe girişiminin öncesi bizim için de karanlık. O gece, ilk olarak uçuşların bir terör saldırısına karşı yapıldığını düşündüm.

İADE KARARI YARGININ İŞİ

– ABD'de hukuk bağımsızdır. Yönetimin hemfikir olmadığı kararlar da alırlar. 2008'de Gülen'e kalıcı oturma izni verildiğinde o dönemin ABD yönetimi buna karşı çıkmıştı.
– Bu konuyu açıkça konuşmak ABD'deki yasal süreci etkileyebilir. Kanıtların kamuoyunda tartışılması, yargıçların bunları kabul etmemesine neden olabilir. Buradaki bazı insanlar konuların en ince detayına kadar konuşulmasını istiyor. Biz Türk hükümetine yardımcı olmak
için bunu yapmayacağız. Bu konuyu hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargıyla halledeceğiz.
– Biz bu işi doğru şekilde yapmak istiyoruz. Hızlı bir şekilde değil…

“ABD'LİLERİ ÖLDÜRSELERDİ…”

– Bir grubu “terörist” ilan etmek için belirli kriterler gerekiyor. En kilit kriterlerden biri “ABD vatandaşlarını öldürmüş, yaralamış ya da tehdit oluşturmuş” olmaları…
– ABD'de faaliyet gösteren herhangi bir kuruluşun suça ya da yasadışı faaliyetlere bulaştığı kesinleşirse gerekli adımlar atılır.
– Türk hükümetinin iddiaları, bu örgüte daha yakından bakmamıza neden oldu.