Ellerin yıkanması, besinlerin hazırlama süresince besin kaynaklı hastalıkların oluşmasında önemli bir noktadır. Bakterilerin ürememesi için yıkamadan sonra ellerinizi iyice kurulayın
Güvenli gıda, besleyici değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun hale getirilmiş, temiz, bozulmamış besinlerdir. Gıda güvenliğini sağlamak için;
-Kişisel hijyen
-Besin hijyeni
-Yiyecek içecekle ilgili alanlar ve araç-gereç hijyeni ile ilgili kurallara mutlaka uyulmalıdır.
Temizlik kuralları
Ellerin yıkanması besinlerin hazırlama süresince besin kaynaklı hastalıkların oluşmasındaki anahtar noktalardan biridir. l Elleri kirli gördüğünüz zaman l Yemek hazırlamadan ve yemek yemeden önce
- İşe başlamadan önce l Temizlik yaptıktan sonra l Tuvaleti kullandıktan sonra l Yemek yedikten sonra l Para elledikten sonra l Bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonral Saçlarınızı taradıktan veya elledikten sonra l Para veya kredi kartı alışverişinden sonra l Hasta kişilere dokunmadan önce ve sonra l Burnunuzu temizledikten sonra l Kedi, köpek ve diğer tüm hayvanları elledikten sonra l Hayvansal besinlere dokunduktan sonra hemen eller akan su altında sabunla yıkanmalıdır.
1. Ellerinizi akan, ılık suyla ıslatın. Sonra sabunla köpürtün.
2. Ellerinizin her noktasını (avuç içi, parmak araları, bilekler) iyice ovalayın.
3. Ellerinizin her noktasının sabunla iyice temizlendiğinden emin olun. İyi el yıkama işlemi sabunla 20’ye kadar sayarak gerçekleşir.
4. Ellerinizi yıkadıktan sonra iyice durulayın.
5. Yıkama işleminden sonra ellerinizi temiz bir havlu veya kağıt havlu ile iyice kurulayın.
Bakterilerin üreme için neme ihtiyacı vardır. Bu yüzden kurulamadığınız elinizde gerçek bir temizlik tam olarak sağlanmış olmaz. Mutlaka elinizi temiz havluyla kurulayın. Bakteriler her yerde bulunabilir, her yerde yaşayabilirler. Zararlı olan bakterilere patojen bakteriler denir. Patojenik bakterilerin gıdalara bulaştığını koklayarak veya tadarak anlayamayız. Evde tezgâhların üzeri, kurulama bezleri, el yıkama kuralları, yemeklerin pişirme ve saklama sıcaklığı çok basit görünen ama sağlığı tehdit edebilen önemli detaylardır.