Elon Musk'ın SpaceX'i Mars'ta kendi kanunlarını koyacak

Elon Musk'ın SpaceX'i Mars'ta kendi kanunlarını koyacak
SpaceX "Mars'taki faaliyetler üzerinde Dünya merkezli hiçbir yönetimin yetki veya egemenliği bulunmadığını" öne sürüyor. Şirketin, Mars'ta yerleşimin başlamasından sonra belirlenecek bir dizi "özyönetim kuralına" bağlı kalınacağını bildirdi.

Independent'ta yer alan habere göre,  ABD'li Elon Musk Mars'ta yerleşimin başlamasının ardından belirlenecek bir dizi "özyönetim kuralına" bağlı kalınacağını bildirdi. Her ne kadar kuruluşu için herhangi bir zaman çerçevesi henüz belirlenmemiş olsa da Musk geçen hafta Mars'ta kendi kendini idame ettirebilen bir şehir oluşturma planlarını açıkladı.

STARLINK UYDULARI KULLANILACAK

SpaceX'in gelecekte oluşturacağı herhangi bir koloni, muhtemelen yüzeydeki insan ve makinelere internet bağlantısı sağlamak için gezegenin yörüngesinde dolanan Starlink uyduları filosunu kullanacak. 800'den fazla internet uydusu şimdiden Dünya'nın yörüngesine fırlatılırken on binlercesinin daha gelecek yıllarda gönderilmesi planlanıyor.

starlink-screenshot.png

HİZMETLER KALİFONİYA KANUNLARI ÇERÇEVESİNDE İŞLENECEK

ABD ve Kanada'nın bazı bölgelerinde ağ kapasitesini ölçen beta testlerinin başarıyla sonuçlanmasının ardından bu hafta belirli bölgelerde bir Starlink uygulaması devreye sokuldu. Kullanıcılar, uygulama içindeki kullanım şartlarında Dünya veya Ay'da sağlanan Starlink hizmetlerinin Kaliforniya Eyaleti'nin kanunlarına göre işleyeceğinin belirtildiğini kaydetti. 

spacex-starlink-satellite-train-4-19-2020-capture.jpg

Bağlayıcı yasanın ilgili bölümünde şunlar yazıyor:

"Mars üzerinde veya Starship ya da diğer kolonileşme amaçlı uzay araçlarıyla Mars'a geçiş halinde sağlanan hizmetler için, taraflar Mars'ı özgür bir gezegen olarak tanır ve Dünya merkezli hiçbir yönetimin Mars'taki faaliyetler üzerinde yetki veya egemenliği bulunmadığını kabul eder. Buna bağlı olarak, anlaşmazlıklar o zamanki Mars yerleşiminin iyi niyetiyle belirlenmiş özyönetim kuralları çerçevesinde çözülür."