Emekli Büyükelçi Özülker: Trump'ı ikna edemedik

Emekli Büyükelçi Özülker: Trump'ı ikna edemedik
Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasındaki görüşmeyi değerlendirdi.

Bünyamin ÖZTÜRK / ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Donald Trump görüşmesini değerlendiren emekli Büyükelçi Uluç Özülker, 23 dakikanın konuların teferruatlı şekilde görüşülmesine yetmeyeceğini ifade etti.

Özülker şunları söyledi: “Birbirilerine daha anlayışlı iş birliğini devam ettirme havası içinde yaklaştıkları izlenimi çıkıyor. Karşılıklı olarak sertleşme değil belirli bir yumuşama olduğu havası var. Ama söylenenlere bakıldığında bizim FETÖ ve YPG konusunda herhalde ileri bir adım atılmasını sağlayamadığımız en azından şu an için söylenebilir. Bu konularda ikna edemediğimiz ortaya çıkıyor. FETÖ konusunda müzakereler yapılacağı anlaşılıyor. Buradan ABD ile ilişiklere nokta konulacak görüşüne katılmıyorum. Zaten bunu yapamazsınız çünkü bu bir intihardır.”

Özülker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her iki tarafın sorunlarını izah etmeleri fevkalade önemlidir. Şunu unutmayalım ki diyalog her şeyden önemlidir. Çünkü sorunlar karşılıklı anlatılır ve karşılıklı olarak destek beklenir. Bunlar şu sırada yapılabildiğine göre herhalde yumuşatıcı faktör diye görmek lazım. Ama ABD’nin bildiğini okumaktan geri adım atacağını beklemek biraz iyimserlik olur.”

Özülker, “Türkiye, en modern silah sistemini ABD’den alıyor. Dünyada kolektif bir sistem içinde yaşıyoruz. NATO, Türkiye için fevkalade önemlidir. Şikâyetçi olabilirsiniz ama sizin güvencenizi sağlayan bir teşkilat olarak orada duruyor. Bugün ordunuz caydırıcı bir güce sahipse bunun arkasında NATO’nun eğitim ve silah sistemleri var. Dolayısıyla Türkiye’nin ABD ve batı ile ilişişleri daha sıcak götürmesi şart. ABD’nin de Türkiye’ye daha yakın durması şarttır” dedi.