Emekli dul ve yetimleri niye incitildi?

Tarihi seçimlere çok az bir süre kaldı. Okullar kapansa da,  İstanbul için sakinlik pek mümkün değil. Bu arada partilerin etkinliğini de gözlemleme şansım fazlasıyla oluyor.

Her parti kendine özgü tanıtım yöntemi var. Ama bunlar aynı ölçüde basına yansımıyor. Basın ambargosuna en vahşi maruzkalanların başında Meral Akşener geliyor.

İyi partinin iftarları, ziyaretleri , Genel Başkan Meral Akşener Hanım'ın gezilerindeki kalabalık, coşku, heyecan basına çok fazla yansıtılmıyor. Engellenmeye çalışılıyor.

Bu ambargo vatandaşın dikkatden de kaçmıyor. "Herkes eşit tanıtım yapma hakkına sahipken neden bu engelleme!!.." diye soruyor. Engelleme bazen kaba kuvvete kadar dönüşebiliyor. Geçenlerde İYİ Parti Zeytinburnu İlçe Başkanlığı iftar verdi. Hazırlık yapılırken alana parti bayraklarının asılması engellenmek istendi. İftar saati oruçlarını açan yöneticilerin masasına çirkin saldırı vardı. Pet şişeler havalarda uçuştu. Ortam tatsızlaştı. Partinin gençleri, üyeleri ister istemez sinirlendi. İYİ Parti 2. Bölge milletvekili adayı Özcan Pehlivanoğlu duruma müdahale edip ortalığı yatıştırıcı kısa bir konuşma yaptı. "Ramazan ayında sadece ibadet yapmak istiyoruz. Siyaset değil. Bu seçimleri Ramazan'a denk getirilmesi insanların dini duygularını sömürmek amaçlıdır. Bu baskıcı siyaset anlayışı ile bir yere varılamaz" dedi. Saldırı çok büyümeden son buldu. Ancak, benim anlamadığım durum,  zaten herkesin oyu kafasında az çok netleşmiştir. Bu bir yarış kazanmakta var, kaybetmekte... İnsanlığa yakışmayan davranışlara girmenin ne anlamı var.

 

***

Ertesi gün sabah postaneye gittim anababa günü. Bu hafta emekli maaşlarının ödemesi olduğunu unutmuşum.

"Hayırdır, bu saatte ne bu kalabalık" dedim?..

Maaş ve "seçim parası" diye cevap veren gülen yüzlerden cevap aldım. "Seçim parası" dedikleri aslında hükümetin her emekliye seçim öncesi vermeyi vaat ettiği 1000 TL "bayram ikramiyesi" idi. Ve ikramiyelerini almak için kuyrukta beklerken aralırında konuşuyorlardı:

- Keşke emekliye üç ayda, altı ayda sahip çıkılsaydı.

- Geçim sıkıntımız, emeklinin hali seçim vaatlerin de oy toplama malzemesi yapılmak için gündeme gelmeseydi.

- Bizi, verecekleri 1000 TL ikramiye ile oyumuzu satıyormuş yerine koymaları çok çirkin. Emeklinin durumunu iyileştirselerdi de bizleri bu hale düşürmeselerdi.

- Doğru diyorsun. Samimiyetle emekliyi düşünen politikalar izleseler vatandaş da yiğidin hakkını yiğide verip oyunu ona göre kullanırdı. Şimdi bu seçim öncesi verilen 1000 TL ikramiye, elma şekeriyle çocuk kandırmaya benzedi. Ayıp, çok ayıp...

Bu arada 1000 TL "bayram ikramiyesi" almak umuduyla gelip de evdeki hesapları çarşıya uymayan emekliler de üzgün ve mutsuz. Çünkü hesabına  1000 TL yerine, 750TL, 600 TL yatırılanlar var. Niye böyle olmuş? diye sorduğumda, "Aldığımız maaşa göre kesinti yapıp yatırmışlar" cevabını alıyorum. Bu durumdaki insanlar emekli varisi olarak ölmüş kocalarından veya babalarından maaş bağlanan dul ve yetimler... "Bu siyasetçiler neden sözünde durmazlar? Herkese 1000 TL deyip niçin bayram öncesi dul ve yetime ayrıcalık yaparak onların boyunlarını bükük bırakır?" isyanları arasında postaneden ayrılıyorum...

 

***

Mübarek Ramazan ayının bitimine sayılı günler kaldı. Bu gece kadir gecesi. Kalbinizden geçen bütün duaların kabul olmasını diliyorum. Bu arada bütün öğretmen ve öğrencilerimize iyi tatiller...

Yazarın Diğer Yazıları