Emekli Korgeneral Pekin, Suriye'deki Tel-Rıfat pazarlığını anlattı

Emekli Korgeneral Pekin, Suriye'deki Tel-Rıfat pazarlığını anlattı
Suriye’de Afrin’e yönelik bir harekat düzenlenme ihtimali, bölgedeki genel durum ve ABD- Rusya dengesi içinde Türkiye’nin yerini Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin yorumladı.

Fatih Erboz / YENİÇAĞ

Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Türkiye’nin Suriye’de girdiği bölgede bir genişleme olmasının önemli olduğunu söyledi.

Pekin, “Rusya’nın, ‘Gel  beraber İdlib’i kontrol edelim. Kendine bağlı ılımlı muhalifleri tek bir çatı altında topla, silahları bıraksınlar, savaşmasınlar, o bölgeyi Suriye güçlerine verelim. Bunun karşılığında Azez’den aşağıya Tel Rıfat’a doğru indirelim, sizin kontrolünüzde daha geniş bir bölge olsun’ şeklinde bir arayışı var. Astana’da bunun üzerinde duruluyor” dedi.

Çatışmasızlık bölgesi olarak ilan edilen İdlib’e Suriye ve Rusya’nın ortak bir harekâtı olduğunu kaydeden  Pekin, şunları anlattı:

“Oradaki muhalifler Türkiye’nin kontrolünde. Ahrarel Şam Türkiye’nin kontrolünde. El Nusra’ya bağlı gruplar var. Bir de Hayat Tahrürel Şam grubu var. Geri kalan bütün muhalifler, Uygur, Çeçen, Kırgız hepsi Türkiye’nin kontrolünde. Türkiye’ye ‘Burasının normalleşmesinde, çatışmaların bitmesinde bize yardımcı olun’ diyorlar. Ilımlı muhalif olmayanlar silahlarını bırakıp ayrılsın isteği de var. Onun karşılığında Türkiye’nin Cerablus- Mare bölgesinde güney kısmının genişletilmesine ihtiyaç var. O bölge dar bir bölge. Afrin’in tamamen ele geçirilmesi değil de Tel Rıfat ele geçirilerek alt tarafın genişlemesine ihtiyaç var. Böylelikle İdlib’den ve diğer yerlerden çıkan gruplar oralara yerleştirilebilir. Türkiye’nin girdiği El Bab’a kadar olan bölgeye yerleştirilebilir. Türkiye  bir harekât yapabilir. Astana’da böyle bir görüşme içeriği de var.”

Türkiye’nin Suriye’de bulunduğu bölgede birtakım sıkıntıların olduğunun altını çizen Pekin, Türkiye’nin girdiği bölgede Menbiç’e doğru ABD’liler olduğu için gidemediğini ifade etti. Pekin, şöyle devam etti:

“El Bab’dan daha güneye inmesi mümkün değil, orada da Ruslar ‘Buraya kadar gelebilirsiniz’ dediler. Bir tek Afrin’e doğru genişletilmesi olabilir. Onun için de Rusya’nın bu konuda sorun çıkarmaması gerekiyor. Hava savunma sistemlerini çalıştırmayacak, Türkiye askerleriyle oraya girecek.”

İlgili Haberler