Emekli maaşları TBMM gündeminde

Emekli maaşları TBMM gündeminde
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu'nun emekliler arasındaki maaş farklarının araştırılması için TBMM Başkanlığına sunduğu önerge AKP ve MHP'nin oyları ile reddedildi.

TBMM Genel Kurulunda, yarın Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlanması öngörülüyor.

Genel Kurulda, İYİ Parti'nin "aynı şartlarda emekli olan vatandaşlar arasında meydana gelen ücret farklılıklarının araştırılması, sosyal güvenlik prim gün sayısı artışına rağmen emekli maaşlarında düşüş sorununa çözüm bulunması"yla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi ele alındı.

Öneri üzerinde İYİ Parti Grubu adına söz alan Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, sosyal güvenlik sisteminde 1999 ve 2008'de yapılan iki ayrı düzenlemeyle aylık bağlama oranlarının düştüğünü, hesaplama yönteminin değiştiğini ve emeklilerin ciddi zararlara uğradığını söyledi.

Asgari ücretin yarısı kadar maaş alan emeklilerin bulunduğunu belirten Kabukcuoğlu, "2019'da emekli maaşının asgari bin lira olması övünülecek değil, üzülecek bir durumdur." dedi.

"5 MİLYONA YAKIN EMEKLİ İKİNCİ İŞTE ÇALIŞMAKTA"

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, emeklilerin 248 bine yakınının 1000 lira, 248 bin emeklinin ise 1100 lira maaş aldığını aktardı.

Beko, 220 bin emeklinin 1100 lira ila 1200 lira arasında, 6 milyon 850 bin emeklinin ise 2 bin lira üzerinde maaş aldığını ifade etti.

Türkiye'de 12 milyona yakın emeklinin bulunduğunu, 8 milyon emeklinin açlık sınırı altında yaşadığını kaydeden Beko, "5 milyona yakın emekli ikinci işte çalışmakta, bazı emekli kardeşlerimiz de yeniden iş aramaktadır. Emekli kardeşlerimiz temel ihtiyaçlarını giderebilecek, hak ettikleri maaşı talep etmektedir." diye konuştu.

TBMM İdare Amiri ve AKP Ankara Milletvekili Orhan Yegin, aylarca süren emekli aylığı bağlanma süresinin, AKP iktidarı döneminde 15 güne indirildiğini belirtti.

Emeklilere yapılan ödemelerin gayrisafi yurt içi hasılaya oranının 2002'de toplam bütçe içinde yüzde 4,8 olduğunu hatırlatan Yegin, bu oranı 2018'de yüzde 6,75'e çıkaracak zamları yansıttıklarını söyledi. 

Yegin, emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında biner lira ikramiye verilmesi ve emeklilerin promosyon almaları gibi birçok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini anlattı.

"Her duruma itiraz ederek 'yetersiz' olduğunu söyleyenlerin, Türkiye'nin nereden nereye geldiğine iyi bakması gerektiğini" belirten Yegin, "O dönemde, verilen üç kuruş emekli maaşını almak için bile banka önlerinde geceden sıraya giren hatta o sıralarda hayatını kaybeden insanlarımızın, emeklilerimizin çektiği çileleri bitiren düzenlemeleri kendi dönemlerinde yapılmış düzenlemeler sanmamalılar. Bunların hepsi ve benzerleri tarih oldu." diye konuştu.

"AKP VE MHP OYLARIYLA..."

İYİ Parti'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Konuya ilişkin İYİ Parti Meclis grubunun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada "Eskişehir Milletvekilimiz Arslan Kabukcuoğlu'nun "Emekli maaşlarındaki ücret farklılıkları" hakkında verdiği Araştırma Önergesi Ak Parti'nin ret, Mhp'nin çekimser oyları neticesinde kabul edilmemiştir" ifadelerine yer verildi.