Emeklilik yaşı 70'e çıkacak mı? Cumhurbaşkanı Yardımcısı açıkladı

Emeklilik yaşı 70'e çıkacak mı? Cumhurbaşkanı Yardımcısı açıkladı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM'de kabul edilen 12. Kalkınma Planı hakkında açıklamalarda bulundu. Yılmaz, SGK Uzmanı Ali Tezel'in "Emeklilik yaşı yükselecek" açıklamaları üzerine yaşanan tartışmalar hakkında da net konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyon'unda 12. Kalkınma Planı’nı sundu ve daha sonra iki gün halinde kalkınma Planı’nın görüşmelerine katıldı. Yılmaz, görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını cevapladı.

"TOPLAMDA 5 MİLYON KİŞİ EYT İLE EMEKLİ OLACAK"

Sosyal güvenlik açığına ilişkin soruya Yılmaz, “Esas mesele bu 'emeklilikte yaşa takılanlar' dediğimiz EYT meselesi diye düşünüyorum. Bu sene 2 milyonun üzerinde insan buradan emekli oldu ama toplamda 5 milyona kadar bir potansiyel var, bunlar zaman içinde sisteme girecek. Bu yıl sisteme girenlerin etkisi de yılın sonuna doğru sisteme girenlerin etkisi önümüzdeki yıllarda daha fazla görülmüş olacak. Dolayısıyla bu EYT hadisesi sosyal güvenlik sistemimizi elbette belli oranda etkileyecek” dedi.

EMEKLİLİK YAŞI 70'E Mİ ÇIKARILACAK?

SGK Uzmanı Ali Tezel, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında yapılan çalışmalar ile hükümetin emekli aylık bağlama oranını yüzde 25'e kadar düşüreceğini ve emeklilik yaşında kademeli bir artışa gideceğini iddia etmişti.

Tezel'in açıklamalarına emeklilerden sert tepki gelirken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz iddiaları net şekilde yalanladı. Emeklilik yaşında herhangi bir değişiklik içeren düzenlemenin gündemde olmadığını belirten Yılmaz, "Seçim sonrası kurda önemli bir hareketlilik yaşandı. Oldukça önemli bir değişim oldu. Önümüzdeki dönemde böyle bir haraketlilik beklemiyoruz. Bununla ilgili bir hedefimiz yok. Emeklilikte yaş yükseltilmesine ilişkin bir çalışmamız yok. Suriyeli sayısı ile ilgili yeniden bilgilendirme yapıyorum. Türkiye'de Suriyeli sayısı 3.3 milyona düşmüş." şeklinde konuştu.

"DOLAR KURUNA MÜDAHALE EDİLECEK Mİ?"

Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Yılmaz, 12. Kalkınma Planı, OVP ve 2024 merkezi yönetim bütçesi çalışmalarının birbirinden kopuk yürütülmediğini, üçünde de mutfağın Strateji ve Bütçe Başkanlığı olduğunu söyledi. Kurda herhangi bir hedef ve tahmin olmadığının altını çizen Yılmaz, “Serbest kur rejimi var. Kurumumuz son dönemlerde önemli bir düzeltme yaptı, önemli bir hareketlilik oldu; önümüzdeki dönemde böyle bir hareketlilik beklemiyoruz doğrusu. Gündelik gelişmelere göre, haberlere göre, arz talep şartlarına göre kurda mutlaka belli bir salınım olacaktır, ama son dönemlerde yaşadığımıza benzer bir hareketliliği teknik olarak da, siyasi olarak da beklemiyoruz” dedi.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar