Emeklilikte yaşa ve AKP'ye takılanlar

Vatandaş, "Cumhurbaşkanım EYT çıkar mı?" dedi. Recep Tayyip Erdoğan, "Yani 40 yaşında emekli mi olalım, 40 yaşında, 50 yaşında emeklilik mi olur?"  diye sordu.

Erdoğan'a ben yanıt vereyim.

Evet, olur, Sayın Erdoğan senin 46 yaşında emekli olup 19 yıldır emekli milletvekili maaşı aldığın gibi olur…

Sayın Cumhurbaşkanı sen 46 yaşında emekli oluyor ve emekli maaşı alıyorsan 1.5 milyon vatandaşın aynı haktan yararlanmasını neden engelliyorsunuz?

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve hatta MHP emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözülmesini istiyor.

Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarına çözüm getirmek için defalarca konuyu meclis araştırması ve yasa teklifleri ile TBMM gündemine aldırmaya çalıştılar.

Ancak MHP'liler AKP'nin yanında yer alarak emeklilikte yaşa takılanların (EYT) mağduriyetlerin çözülmesini engellediler, engellemeye de devam ediyorlar.

26 Mayıs 2018'de cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi öncesi MHP genel başkanı Devlet Bahçeli tarafından açıklanan seçim beyannamesinde, emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetlerinin giderilmesi, vatandaşın kredi ve kredi kartı borcunun yapılandırılması ve kader mahkûmlarına af bulunuyordu.

Hangisinin gerçekleşmesi için MHP adım attı? Hiçbirisi…

Çünkü MHP Cumhur İttifakı ile tamamen AKP'ye ve onun politikalarına teslim olmuş durumda.

Cumhurbaşkanı adayı çıkartmayan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı için aday çıkartmayan, Ankara, İstanbul ve İzmir başta pek çok ilde belediye başkan adayı çıkartmayan MHP, "kapıldım gidiyorum bahtımın rüzgarına" siyaseti izliyor…

22 Ekim 2018'de CHP Emek Büroları tarafından düzenlenen "Sosyal Güvenlik Sistemi ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar Çalıştayı" sonrasında yayınlanan bildiride şu görüşlere yer verildi:

"Emeklilikte yaşa takılma sorununa çözüm üretilmelidir. Çalışma yaşamına girdiğinde 20-25 yıl sigortalılık süresini ve gerekli prim gün sayısını doldurduğunda emekliliğe hak kazanacağını düşünen milyonlarca yurttaş, bir anda yaş koşulu ile karşı karşıya kalmıştır. Bu, özü itibarıyla bir hak gaspıdır.

Yaşa takılanlar için emeklilik yaşının düşürülmesi yoluyla yurttaşlarımıza emeklilik haklarının sosyal güvenlik sistemini zora sokmaksızın iade edilmesi mümkündür.

Emeklilik yaşının kademeli artışına derhal son verilmeli; emeklilik yaşı, tüm yurttaşlar için ülke gerçeklerine uygun bir seviyeye çekilmelidir…"

AKP ve MHP'liler her zamanki gibi görmezden, duymazdan geldiler…

23 Ekim 2018'de İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, emeklilikte yaşa takılanlar  mağduriyetiyle ilgili çözüm öneren şu açıklamayı yaptı:

"EYT'lilerin sorunlarını çözmediler, ya çözecekler ya çözecekler. İYİ parti olarak biz de bunlara dikkat çekme adına hem Meclis'te, hem Meclis dışında yerine getirmeye devam edeceğiz.

Bu 15 yılın ilk diliminde yarısı, ikinci diliminde yüzde 65'i son dilimde de yüzde 80'i ödensin. Yaşı dolunca da hepsini alsın."

4 Aralık 2018'de İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergün'ün, "emeklilikte yaşa takılanlar" ile ilgili, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınması önergesi AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Erken diyenler 25 yıllık emek ve primi yok sayacak kadar sömürücü ve yanlıdır" dedi

Değerli okurlarım,

AKP ve MHP vatandaşı mağdur eder mi? Ediyor…

AKP ve MHP kazanılmış hakları yok ediyor mu? Ediyor…

AKP ve MHP mağdur EYT'liler ile ilgili dalga geçer gibi açıklamalar yapıyor mu? Yapıyor…

Akşam gazetesinin haberi şöyle:

"Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'i EYT ile ilgili düzenleme için görevlendirdi…"

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Akşam gazetesini şöyle yalanladı:

"2020 yılı bütçesi yapılırken Yeni Ekonomi Programı ve mevzuatta tanımlanmış giderler oluşturuldu. Dolayısıyla mevzuatta öngörülmeyen herhangi bir konuda bütçeden yeni bir kaynak öngörülmedi."

Değerli okurlarım,

Bu sabah 07.00'de (4 Kasım 2019) Orhan Uğuroğlu ile Halk Uyanıyor canlı yayınında HALK TV'de Ankara Emeklilikte Yaşa Takılanlar sosyal yardımlaşma ve dayanışma derneği başkanı Ersin Kotan'ı konuk edecek ve sorunlarını gündeme getireceğim. İzlemeniz dileği ile…

 

Yazarın Diğer Yazıları