Emeklinin hakkını gasp ediyoruz!..

Emeklinin hakkını gasp ediyoruz!..

Yılbaşı Hindisi için ilanlar var; ''''çereziyle birlikte 800 TL Tarımdan emekli Bağkurlunun maaşı 802 lira. Normal bağkur emeklisi maaşı 912 lira. 4,5 kilo kuzu pirzolası eder.

SSK emekli maaşı 2624 lira. Asgari ücretin de altında. Açlık sınırının da altında.

Asgari ücret veya minimum ücret, yasal bakımdan işçilere ödenebilecek en düşük ücret seviyesidir.

Asgari ücret, ''''İşçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür vb. gereksinimlerini günün fiyatları üzerinden en az düzeyde karşılayacak biçimde hesaplanır.'''' Türkiye asgari ücret içinde kültür giderleri katılmıyor. Yalnızca yaşaması için gerekli harcamalar hesap ediliyor. Yani bu ücretin altında kalanlar yaşamını sürdüremez. Emekli maaşı ise asgari ücretin de altında.

TÜİK, üzerimizde kalıyor diye asgari ücreti hesap etmek istemedi. Eğer hesap etseydi 5000 lira tutacaktı. Bu da iktidarın işine gelmezdi. Çünkü iktidar emekliye verdiği maaşı, kendi cebinden veriyormuş gibi görüyor. Enflasyon düzeltmesini de yandaş medya ''''12 milyon emekliye müjde'''' diye haber yapıyor.

Gerçekte en düşük emekli maaşı, asgari ücret kadar olmalıdır.

Bundan önceki hükümet ve bu iktidar zaten, emeklide yaşa takılanların müktesep haklarını gasp etti. Kamu oyunun sahip çıkmasına rağmen, bu günde hükümet direniyor.

Aslında tüm maaşlarda olduğu gibi emekli maaşları da enflasyondan erozyona uğradı.

TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranı, zengin-fakir gelir gruplarının ortalama harcamaları üstünden hesap ediliyor. Gerçekte gelir gruplarının harcama sepeti bileşimi farklıdır. Söz gelimi; düşük gelir grupları ve sabit gelirlilerin harcama sepetinde gıda harcamaları ve kiranın payı daha yüksektir.

Emekli, memur ve işçi maaş ve ücretleri yıllık TÜFE''ye göre artırılıyor. Oysaki gıda fiyatlarının daha çok artması nedeni ile mutfak enflasyonu daha yüksektir. İşçi- memur ve sabit gelirlilerin maruz kaldıkları enflasyon daha yüksektir. Bu nedenle bu kesimin satın alma gücü düştü ve yoksullaştılar.

Bu durumda Türkiye''de TÜİK geçinme endeksi hazırlamadığı ve düzeltme bu endekse göre yapılmadığı için, işçi, memur ve emeklinin satın alma gücü sürekli düşecek ve yoksullaşma devam edecektir.

Mamafih uluslar arası çalışma örgütü (İLO) Eylül 2021 de açıklanan sosyal Güvenlik raporuna göre; Türkiye emeklisi en yoksul olan ülkeler arasındadır. (Aşağıdaki Tablo )

Aslına bakarsak Türkiye''de asgari ücret toplantıları, sendikaların teklifleri, tamamıyla zevahiri kurtarmak için yapılıyor. Sonunda kararı siyasi konjonktüre ve seçim hedeflerine göre Cumhurbaşkanı veriyor.

Yazarın Diğer Yazıları