Türkiye İşçi Emeklileri Derneği’nin (TİED) araştırmasında, son 10 yıllık dönemde işçi emeklilerinin taban aylığı bazı gıda maddeleri karşısında gerilerken, kurufasulye karşısında arttı. Araştırmada, dana eti, zeytin, kuru fasulye, mutfak tüpü gibi temel tüketim malları ve benzin fiyatları dikkate alındı. Eylül 1999’dan Ağustos 2009’a kadar taban emekli aylıkları yüzde 626 arttı. Buna karşılık 3,69 lira olan mutfak tüpünün fiyatı bu dönemde yüzde 1065 artış göstererek 43 liraya ulaştı. Aylıklarının alım gücünün dana eti ve zeytin gibi gıda maddelerikarşısında da gerilediği ifade edilen araştırmada, emeklilerin yüzünü kurufasulye fiyatı güldürdü. 1999’da emekliler 120 kilo kuru fasulye alabilirken bugün miktar 140,5 kilo oldu. TİED Ankara Şube Başkanı Recep Orhan, “Emekli her akşam televizyonda pastırmalı, sucuklu iftar sofralarının kaça mal olduğu haberlerini izliyor. Bir yanda 5 yıldızlı otellerin iftar menülerini izlerken, emekli bu yıl da sadece kuru fasulyeye kaşık sallayacak. Emeklinin orucu 365 gün sürüyor.” dedi.