Emniyet kemerindeki büyük tehlike, bunu hepimiz yapıyoruz

Emniyet kemerindeki büyük tehlike, bunu hepimiz yapıyoruz
Almanya’da kışlık kalın kıyafetler üzerine takılan emniyet kemerinin yarattığı tehlikeler araştırıldı. Vücuda tam oturmayan emniyet kemerinin, ani fren ya da çarpma sırasında bağırsaklar, karaciğer veya dalak gibi yumuşak organlarda ciddi yaralanmalara ve iç kanamaya yol açtığı da saptandı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Hollanda'da sürücülere yol yardımında bulunan, Kara Yolları ve Turizm Örgütü (ANWB) ile Belçika'daki muadili VAB, motorlu taşıt sürücüleri ile yolcuları, aracın içine girdikten sonra kışlık palto ve kaban gibi kalın giysileri çıkarmaları konusunda uyardı.

Çünkü yapılan araştırmalar, kalın giysiler nedeniyle vücuda tam oturmayan emniyet kemerinin, ciddi fiziksel yaralanmalara yol açtığını ortaya koydu.

Almanya'da, sürücülere acil durum hizmeti sağlayan 15 milyon üyeli yardım organizasyonu ADAC, kışlık kalın giysiler üzerine takılan emniyet kemerinin yarattığı tehlike konusunda bir araştırma yaptı.

ANİ FRENİN YARATTIĞI SONUÇLAR İNCELENDİ

Araştırma kapsamında, saatte 16 kilometre hızla giderken, ani fren yapmanın yarattığı sonuçlar incelendi.

ANWB yetkilisi Markus van Tol, Telegraaf gazetesine, bunun şehir içi trafikteki bir arkadan çarpmaya eşdeğer olduğunu söyledi.

116044644-gettyimages-929080532.jpg

Ani çarpma ve frenleme nedeniyle kışlık giysiler giydirilmiş bir manken sürücüde, vücuda tam oturmayan emniyet kemeri, mide bölgesinde derinlemesine kesiklere yol açtı.

“EMNİYET KEMERİNİ BU KIYAFETLERİN ALTINA TAKIN”

Vücuda tam oturmayan emniyet kemerinin, ani fren ya da çarpma sırasında bağırsaklar, karaciğer veya dalak gibi yumuşak organlarda ciddi yaralanmalara ve iç kanamaya yol açtığı da saptandı.

Bu nedenle yol danışma ve yardım kuruluşları, sürücü ve yolcuların, araç içine girince kışlık kaban ve palto gibi kalın giysileri çıkarmadan, emniyet kemeri takmamalarını istiyor.

Trafik güvenliği konusunda çalışan kuruluşlar, kışlık giysilerini çıkarmak istemeyen kişileri, en azından emniyet kemerin bu giysilerin altına takmaları konusunda uyarıyor.

KALIN GİYSİ OLMAYANLAR DAHA KOLAY ÇIKARILABİLİYOR

VAB Sözcüsü Joni Junes'e göre de, kalın kaban ya da palto gibi kıyafetler, tehlikeli durumlarda haraket kabiliyetini de kısıtlıyor. Araştırmalara göre, kaza anında üzerinde kalın giysi olmayan kişiler, araç içinden daha kolay çıkarılıyor.

Uzmanlara göre, kalın giysilerle direksiyon başına geçmek, aracın içinin zaten yeterince sıcak olması nedeniyle dikkat dağınıklığı ve uyuklamaya da yıl açıyor.