'Emperyalizm, Türkiye'yi kıskaca almak istiyor'

'Emperyalizm, Türkiye'yi kıskaca almak istiyor'
Behiç Çelik: ABD, bölgemizi bölmek için milliyetçi içerikli iktidarlar kurgulama peşinde. Türkiye üzerinden milliyetçilik akımlarını Orta Doğu ve Orta Asya'ya yayabilirlerse, İran'ı ve bölgeyi bölebileceklerini düşünüyorlar.

Fatih Erboz / ANKARA

İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, ABD ve batılı ülkelerin Türkiye'yi kıskaca almaya çalıştıklarını söyledi. Behiç Çelik, "Bunlar, Türkiye'ye yönelik kumpas çemberini sürekli daraltmak için ellerinden geleni yapıyor. Ancak, başarılı olamayacaklar. Çünkü, Türkiye, her şeye rağmen bu coğrafyada hâlâ geçmişten gelen gücüyle çok etkin" dedi.
Suriye'deki iç savaşın aslında bölgede bağımsız Kürt devleti kurmak isteyen ABD'nin bir projesi olduğunu anlatan Behiç Çelik Türkiye'nin attığı adımlar sayesinde, projenin gerçekleştirilemediğini hatırlattı.

Moskova'daki görüşmenin Türkiye için önemli olduğunu kaydeden Behiç Çelik "Görüşmelerde önemli kararların içeriğini bilmiyoruz. AKP iktidarının, Suriye yönetimi ile önceden irtibat halinde olduğunu da öğrenmiş olduk. Görüşmenin bir başka özelliği; Adana Mutabakatı'nın bundan sonra daha da işlerlik kazanmasını beraberinde getirecektir. Türkiye ile Suriye arasında gelişmeler gözlemlenebilir." diye konuştu.

ABD'nin bölgede hakimiyeti ele geçirmek için her türlü oyunu denediğini de ifade eden Behiç Çelik, "ABD, (Ilımlı İslam) dediğimiz olguya dayanan iktidar biçimleriyle istediğini alamayınca; bu bölgeleri bölmek için milliyetçi içerikli iktidarlar kurgulama peşinde. Türkiye üzerinden milliyetçilik akımlarını bu bölgelere yayabilirlerse, o zaman, İran'ı ve bölgeyi bölebileceklerini düşünüyorlar. Ancak, Türk milliyetçiliğinin belirlediği bu coğrafyayı yine aynı milliyetçilik içeriği ile bölme çabalarının da boş çıkacağını görecekler. Bu coğrafyadaki Gaspıralı hafızası, buna engel olacaktır" dedi.

ABD'nin bölgede bulunmasının bir başka sebebinin de, petrol olduğunu savunan Behiç Çelik şunları söyledi,
''ABD bulunduğu bölgelerden çekilirse, Esad rejimi gelir. Bu da; Kamışlı'dan, Orak sınırına kadar; içine Haseke'yi de alan bölge ile birlikte Deyrizor'a kadar olan kesimin Suriye rejimine geçmesidir.. ABD, bulunduğu yerleri PYD'ye bırakmak istiyor, ama, şu anda Suriye'de bunun olması, karmaşık bir hal aldı. Dolayısıyla ABD'nin buradan bir Kürt devletçiği ile istediğini alması da kolay görünmüyor.