En renkli seçim İstanbul'da

"Kabul etmiyor" ve "kesinlikle reddedecek" söylentileri arasında Binali Yıldırım'ın İBB adaylığı resmen açıklandı. Listeler YSK'ya teslim edilene kadar, "durum değişebilir"de ısrar edenleri göreceğiz. Bunları ceset başında tartışan iki arkadaşa benzetiyorum. Biri "bıçakla öldürülmüş" derken, öteki "makasla"da ısrarcı. Tartışma büyüyüp kavgaya dönüşüyor. Mesleği zahirecilik olan, terziyi kaldırıp denize fırlatıyor. Yüzme bilmeyen bu kişi boğulurken bile sağ elini sudan çıkartıp "makas" işareti yapmakta.

Sinan Erdem Spor Salonu'nda Erdoğan'ınki kadar devasa diğer portre Binali Yıldırım'a aitti. Ben NTV'yi izlerken bir telefon geldi. Adını vermeyeceğim. "Göreceksin aday olmayacak" diyor. Sinirlerime hâkim olmaya çalışırken içimden "la havle" çektim. İnsanlar bu kadar mı sabit fikirli olabilir. Binali Yıldırım'a emrihak gelmezse 31 Mart'taki seçime katılacak.

Bir istisna

Gelelim tanıtım ve Cumhur İttifakı'nın adaylarına. Birine kişisel sempatim var. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'ın süreyi doldurduğu için aday yapılmayacağını duymuştum. Yeniçağ'a gelinceye kadar, onun bölgesindeki medya gruplarında yıllarım geçti. İnsani vasıflarını ve iyi işler yaptığını biliyorum. Beykoz'a kaydırıldığını işitince gerçekten sevindim. Aydın'a sevgi, saygı ve başarı dileklerimi yolluyorum. Kazanır mı kazanamaz mı orasına karışmam...

Garip gelen

Beşiktaş, Silivri ve Maltepe adaylığının MHP'ye bırakılması karşısında içim burkuldu. Çakı gibi başkan adayı gençlere lafım yok. Ancak objektif bakarsanız bu partinin hangisini kazanma şansı var? Hele Beşiktaş'ta. Geçen seçimde Murat Hazinedar neredeyse yüzde 80'i bulacaktı.

Kimse kızmasın ama, böylesi önemli bir misyonu bu duruma sokanlara söyleyecek laf bulamıyorum.

Madımakçıların avukatı

Önemli bir not da, hâlen İBB'yi yöneten Mevlüt Uysal'la ilgili. Niçin Büyükçekmece'ye talip oldu? Bilen var mı? Kendisi aslen Alanyalı olan Uysal'ın az bilinen tarafını da ben hatırlatayım. Sivas'ta Madımak Oteli'ni ateşe verip 33 aydını yakanları savunan avukatların arasındaydı. Bu ekipte Hayati Yazıcı da bulunuyordu...

***

Bilgili olmanın önemi

Halk TV parasızlıktan inlerken, şimdi de RTÜK'ün kestiği ağır cezayla karşı karşıya. Zaten teknik imkânsızlıkları bir türlü çözümleyemiyordu. Bu ekranın arızalarından biri de kimi programcılar. Tamamı Erzurumlu Emrah gibi "dedim-dedi"ciler.

Şimdilerde bir isim, sabit duruşu bozdu: Serhan Asker. Bu eski TRT'ci CHP'nin İstanbul Belediye Başkan adayıyla mükemmel bir söyleşi yaptı. Fazla söz kesmedi. Aralara yerleştirdiği güzel örneklerle olayı renklendirdi. Bu da, Asker'in iyi eğitimi, çok okuması ve dünyayı dolaşmasının eseriydi. Hele kullandığı bir Çin atasözüne bayıldım; "Gülmeyi bilmeyen, dükkân açmasın."

Bu önemli

İmamoğlu'nu her izlediğimde sempatimin çoğaldığını söylemeliyim. İzin almadığım için ismini vermeyeceğim çok ünlü bir gazeteci-yazar beni aradı. "Ailecek, Ekrem İmamoğlu'na oy verme kararı aldık" dedi. İşte bu çok önemli...

***

Telaferli Türkmen

Sosyal medya son yılların en etkili iletişim aracı hâline geldi. Arada balonlar uçurulsa da faydalarını inkâr mümkün değil. İnsanlar gizlenen bazı gerçekleri bu vasıtayla duyabiliyorlar.

Bir GSM şirketinin CEO'su itiraf etmişti; "Benim 70 yaşındaki dul babam, internet sayesinde Şili'den bir bayanla arkadaşlık kurdu." Bizim "azgın teke" Güney Amerikalı arkadaşıyla bir araya gelebildi mi bilmiyorum. Çünkü o CEO'nun üstüne iki isim daha geldi. İrtibat kesildi.

Nereden nereye

O Ses Türkiye'den birkaç örnek vermek istiyorum. Hatırlayın sosyal medyadan keşfedilen yıldızları. İlk akla gelen Ahmet Parlak. Mersinli ocakbaşı işletmecisini unutamayız. Halil Sezai'nin bile "İsyan"ı benden iyi okuyor dediği âlemci. Athena Gökhan'ın bir internet turunda yakaladığı görüntülerle, Parlak bir anda şöhret oldu. Bu sayede O Ses Türkiye'de yer aldı. Hem de kaç kez. Kendi gözlerimle gördüm. Bölgemdeki beş yıldızlı bir otele afişlerini asmışlardı.

Sürpriz

Beni etkileyen bir türkücü oldu. Sahnede sanki İbrahim Tatlıses vardı. "Antep'in Kalesi"ni okuyordu. Adının Müştak olduğunu öğrendiğimiz bu karayağız aslan daha ilk cümlesinde beni yakaladı; "Telaferliyim. Türkmen'im". Kaos'tan kaçıp Türkiye'ye gelenlerden. O da bir arkadaşının yaptığı çekimleri internete yerleştirmesi sonucu bu şansı yakaladı. "Gönlümün birincisi" oldu bile. Dileğim doğru dürüst yönlendiricilerle devam etmesi. Şimdilik seçimi iyi: Hadise. Sonrasını birlikte göreceğiz.

GÜNÜN SÖZÜ

Herkes kendi zenginliğinin mimarıdır. Sallust

 

Yazarın Diğer Yazıları