En yeni komplo teorisi

Her halde Türkiye kadar komplo teorisi yazılan bir başka ülke yoktur.

Olsa bile bizimki kadar akıllara durgunluk veren ve en akıllı insanların bile çözemeyeceği türden olur.

Türkiye'de komplo teorileri genelde hep gerçeğe çok yakın olması ile bilinir. Ancak hiçbir zaman gerçek mi yoksa sadece hayal ürünü mü bilinmez. Ancak siz bunun bir süre sonra gerçekleşen olaylarla kıyasladığınızda "bu kadar da olmaz" dersiniz!

İşte Türkiye'de son günlerde yazılan ilginç bir komplo teorisi var.

Bu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadının istifası ile ilgili. Ben bu komplo özel bir bankanın üst düzey yöneticisinden dinledim.

İşte kulaktan kulağa fısıldanan ve belki de gerçek mi yoksa hayal ürünü mü olduğunu hiçbir zaman öğrenemeyeceğimiz bir komplo teorisi:

Berat Albayrak 8 Kasım'da istifa ettiğini duyurdu. İstifadan hemen sonra yani 9 Kasım sabahı dolarda düşüş başladı. Üstelik doları bu kez düşürmeye çalışan kamu bankaları değil, yabancılar oldu. Satış yapan Londra merkezli birkaç finans kurumu.

8.500'ün altında tutmak için milyarlarca dolar satış yapan kamu bankaları ortalıkta yok. Ancak dolar düşmeye başladı.  Bir ülkede Cumhurbaşkanı'nın damadı ilginç bir yöntemle istifa edecek ve saatler süren sessizliğin hâkim olacağı bir ülkede dolar düşüyor, Türk lirası değer kazanıyor!

Gerçekten çok ilginç.

Saatler sonrası damadın "af talebi" kabul edildi ve aynı gece yeni bir bakan atandı.

Ertesi sabah daha da ilginç şeyler oldu. Dolar düştü borsa rekor kırdı. Türkiye hakkında daha düne kadar zehir zemberek raporlar yazan yabancı kurumlar bir anda olumlu hava estirmeye başladılar.

Sonrası malum. Merkez toplandı ve faizleri arttırdı. Borsa rekoruna rekor ekledi, dolar ise sihirli satışlarla 7.520 TL'ye kadar geriledi.

***

Peki komplo teorisi bunun neresinde?

Komplo teorisini anlamak için öncelikle damat Albayrak'ın istifasından önceki para girişine bakmak lazım. Türkiye'ye bazı yabancı fonlar 2 Kasım'dan itibaren para sokmaya başladılar. Yani bu operasyonda düğmeye 2 Kasım'da basılmış aslında. Ve düzenli olarak Türkiye'ye para girişi oldu.

İstifa ile giriş daha da belirginleşti.

Bu operasyon Londra'daki birkaç yatırım şirketine yaradı.

En tepeden yani 8.500 seviyesinden dolar sattılar, en dipten borsadan senet aldılar. Düşünün Yapı Kredi Bankası hisse senedi 2.20'den milyonlarca lot senet aldılar. Yapı Kredi Bankası hisse senedi bugün 3 liranın üzerinde işlem görüyor. Yine THY, Akbank ve kamu bankalarında da durum aynı.

Şimdi faizler yükseliyor. Bir sonraki toplantıda 200 baz puan daha yükselmesi muhtemel. Böylece 8'e kadar düşmüş olan faizler yüzde 17'nin üstüne çıkacak.

Bu süre içerisinde borsada kazandığını kazanacak olan yabancı, önümüzdeki ay en yüksek faizden hazine bonosu alıp, kenara çekilecek. Türkiye bir anda istikbal vaat eden ülke olacak ve faizler tekrar düşecek.

İşte o noktada satışlar gelecek. Türkiye yeniden kötü ülke olacak.

Tabii ki burada önemli olan; bu oyunu kim kurdu?

Bakan Albayrak'ın istifasını kim biliyordu ki, Türkiye'ye yabancı para soktu?

Dahası yeni Merkez Bankası Başkanı kiminle ne konuştu ki, bazı yabancı fonlar faiz artışından o kadar emin bir şekilde rapor yazıp Türkiye'ye para soktular?

İster komplo teorisi deyin isterse başka bir şey!

Bildiğim bir şey var ki, bize geri kalan sadece Şili Biberi'nden bile daha acı olan bir reçete kalacak.

Haydi Türkiye acı reçeteye…

 

Yazarın Diğer Yazıları