Aşırı terleyenlere müjde! Çaresi bulundu

Aşırı terleyenlere müjde! Çaresi bulundu
Özellikle yaz aylarında herkeste görülen terlemenin günlük hayatı kabusa çevirdiğine dikkat çeken söyleyen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Arman, “Aşırı terleme olayına hiperhidrozi denir. Endoskopik Torakoskopik Sempatektomi (ETS) ameliyatı ile aşırı terlemeden kurtulabilirsiniz” diye konuştu.

Prof. Dr. Bülent Arman terlemenin insan hayatına etkilerini açıkladı ve şunları söyledi:

“Aşırı terleme ikincil yani sekonder olan kişilerde, altta yatan hastalık tedavi edildiğinde aşırı terleme sorunu ortadan kalkabilir. Primer terlemesi olan bireylerde ise ailelerinde en az bir kişide daha aşırı terleme mevcuttur. Primer terlemesi bulunan bireylerde antiperspirant tedavisi uygulanabilir. Ayrıca antiperspirant kullanımı hafif terlemesi olan kişilerde etkili olabilir. Ancak aşırı terlemesi olan bireylerde bu tarz tedavilerin işe yarama oranı çok düşük, kesin çözüm Endoskopik Torakoskopik Sempatektomi (ETS) adı verilen ameliyattır”

AMELİYATLA YARIM SAATTE İŞLEM TAMAM

Botoks gibi bazı geçici yöntemlerin olduğunu vurgulayan Prof. Arman bunların kalıcı çözüm olmadığını; kalıcı tek çözümün Endoskopik Torakoskopik Sempatektomi yani ETS ameliyatı olduğunun altını çizdi. Arman, “Bu ameliyat el avuç içleri, ayak tabanı ve yüz bölgelerinde aşırı terlemesi olan ve primer kaynaklı terlemelerde kullanılmaktadır. Endoskopik torakoskopik sempatektomi ameliyatı genel anestezi altında koltuk altından açılan küçük bir kesiden endoskopik olarak yapılmaktadır. Bu kapalı yapılan ameliyat koltuk altından açılan küçük delikten terlemeye neden olan sinirlerin klipslenmesidir. Bu sebeple klipsli ETS ameliyatı olarak da bilinmektedir. Aşırı terlemenin olduğu bölgeye göre klips uygulanan sinirler de değişmektedir. Sağ ve sol taraftan sinirler aynı anda bloke edilebilir. Ameliyat yarım saat kadar sürüyor. Endoskopik torakoskopik sempatektomi ameliyatının başarı oranı yüksek. Hastaların aynı gün eve dönerek birkaç gün içinde normal hayatlarına devam edebilir. Bazı durumlarda ameliyat sonrası hastaların bazı bölgelerinde terleme görülebildiğini söyleyen Prof. Dr. Arman, “Düşük de olsa gerçekleşebileceğini, bu tarz durumlarda ikinci bir operasyonun gerekebilir. Her ameliyatta görülebileceği gibi bu ameliyatta da ağrı, enfeksiyon ve kanama riski görülebilmektedir” diye konuştu.

DHA

İlgili Haberler