Enerji teklifi komisyondan geçti. CHP’li Tarhan enerji şirketleriyle ilgili gerçeği açıkladı

Enerji teklifi komisyondan geçti. CHP’li Tarhan enerji şirketleriyle ilgili gerçeği açıkladı
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan TBMM Sanayi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edilen Enerji şirketlerine büyük kolaylıklar ve vergi istisnaları getiren yasa değişikliği teklifini eleştirdi. Tarhan, iktidarın enerji şirketlerini denetimden kaçırdığını savundu.

ANKA'da yer alan habere göre, enerji şirketlerine büyük kolaylıklar ve vergi istisnaları getiren yasa değişikliği teklifi TBMM Sanayi ve Teknoloji Komisyonu’ndan geçti.

Komisyon üyesi CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, "Kanunun tek bir amacı var. Bu sene ocak ayında Varlık Fonu bünyesinde kurulan ve şu ana kadar 20 civarında enerji ruhsatını devralan Maden Holdinge yeni ruhsat ve maden arama alanlarını açmak. Yurt dışında faaliyet gösteren devlete ait enerji şirketleri Türkiye’ye getirilecek. Şirket devirlerinde KDV yok. İktidar, bu şirketleri pek çok kanundan ve TBMM denetiminden kaçırılıyor. Devlet neden yurt dışında faaliyet gösteren şirketi Türkiye’ye getirir? Neden onu vergiden muaf tutar ve denetimden kaçırır." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin elektrik, doğalgaz ve maden alanlarında büyük bir mülkiyet transferi döneminin eşiğinde olduğuna dikkat çeken Tarhan, sözlerine şöyle devam etti:

“Kanunun tek bir amacı var. Bu sene ocak ayında Varlık Fonu bünyesinde kurulan ve şu ana kadar 20 civarında enerji ruhsatını devralan Maden Holdinge yeni ruhsat ve maden arama alanlarını açmak. Yurt dışında faaliyet gösteren devlete ait enerji şirketleri Türkiye’ye getirilecek. Şirket devirlerinde KDV yok. İktidar, bu şirketleri pek çok kanundan ve TBMM denetiminden kaçırılıyor. Devlet neden yurt dışında faaliyet gösteren şirketi Türkiye’ye getirir? Neden onu vergiden muaf tutar ve denetimden kaçırır? Anlamak mümkün değil.”