Bunlar da ekonominin kitabını okumamışlar. Meksika enflasyonu kontrol etmek için yıllar sonra faiz yükseltti

Bunlar da ekonominin kitabını okumamışlar. Meksika enflasyonu kontrol etmek için yıllar sonra faiz yükseltti
Meksika Merkez Bankası 25 baz puanlık faiz artışı beklentisine karşılık politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 5,5 seviyesine çıkardı. Banka böylelikle 2017'den bu yana en agresif faiz artışını gerçekleştirdi.

Merkez Bankası’ndan beklenmedik artış. Bunlar da ekonominin kitabını okumamışlar

Meksika Merkez Bankası, beklentilerin aksine, faiz artırımlarını hızlandırdı. Bankanın bu şahin adımı hızlı bir şekilde bozulan enflasyon beklentilerini kontrol altına alabilmek için attığı kaydediliyor.

Görevi yakında bırakacak Alejandro Diaz de Leonraised başkanlığındaki banka, Perşembe günkü toplantıda gösterge faizi yarım puan artırarak yüzde 5,5’e çıkardı. Bu bankanın Şubat 2017’den bu yana en agresif faiz artırımını işaret ediyor.

Bu karar, Bloomberg''in anketine katılan 25 ekonomistin 8’i hariç tümünü şaşırttı. 17 katılımcı bankanın üst üste sekizinci kez çeyrek puanlık faiz artırımına gitmesini bekliyordu.

Bankanın beş kurul üyesinin dördünün desteğini alan bu kararı, Meksika pesosunun yüzde 1,2 kadar yükselerek 2 Aralık’tan bu yana en güçlü rallisini gerçekleştirmesine neden oldu.

Politika yapıcılar, karar sonrası yapılan açıklamada, bu adımlarının, enflasyon şoklarının “boyutu ve çeşitliliği” yanında, fiyat formasyonunun yayılma riski ve parasal ve finansal koşulların küresel bazda sıkılaştırılmasından kaynaklanan zorluklardan dolayı atıldığını kaydettiler.

Meksika''da enflasyon bu yıl, ekonomiye desteği sürdürmek için hazırlanan parasal koşulların temkinli bir şekilde sıkılaştırıldığı bir ortamda, istikrarlı bir şekilde hız kazandı ve hedef seviyenin üzerinde kaldı. Ancak politika yapıcılar, genişlemeci para politikalarının sınırları olduğu ve devam eden fiyat baskıları ya da enflasyon beklentilerinde kötüleşme durumunda kararlı bir tepki verileceği konusunda açıklar.

İlgili Haberler