Enflasyon hesabı çarşıya uymadı

Enflasyon hesabı çarşıya uymadı
TÜİK'in enflasyon hesabı çarşıya uymadı. Vatandaşlar gıdaya TÜİK ortalamasından daha fazla harcama yaparken, market rafları ve pazar tezgahlarındaki fiyatlar mutfaktaki yangının gerçek boyutunu gözler önüne seriyor.

Enflasyondaki sarsıntının merkezinde gıda yer aldı. Gıda fiyatları aralıkta yüzde 2.93, bir yılda ise 10.89 arttı. Gıdanın hayat pahalılığını ölçerken kullanılan kriterlerdeki ağırlığı yüzde 23.29. Bu yüzden buradaki artışlar vatandaşın reel ekonomisi için çok önemli bir gösterge sayılıyor.

TÜİK'teki hesap ise çarşıya uymuyor, vatandaş gıdaya TÜİK ortalamasından daha fazla harcama yapıyor. Market rafları ve pazar tezgahlarındaki fiyatlar  mutfaktaki yangının gerçek boyutunu gözler önüne seriyor. Sözcü'de yer alan habere göre, uzmanlar, 2019 yılında en çok hizmet ve işlenmiş gıda fiyatlarındaki artışla mücadele etmek zorunda kalan Merkez Bankası'nın bu yıl zorlanacağı belirtiliyor.

ŞAMPİYON SARIMSAK

Aralıkta fiyatı en çok artan ürün yüzde 149 ile kilosu 37 liraya dayanan sarımsak oldu. Sarımsağı yüzde 49.1 ile yer fıstığı, yüzde 43.2 ile limon izledi. Kuru soğanın fiyatı ise yüzde 49.7 azaldı.