Enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon oranı kaç. Temmuz 2021 memur zammı ne olur

Enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon oranı kaç. Temmuz 2021 memur zammı ne olur
Milyonlarca memur ve emeklinin gündeminde yer alan enflasyon rakamları açıklandı. Mart ayı zammını belirleyen Şubat ayı enflasyon rakamlarının ne zaman açıklanacağı merak ediliyordu. Peki, enflasyon oranı kaç? Temmuz 2021 memur zammı ne olur? İşte 2021 Şubat enflasyon oranı...

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin gözü 2021 Şubat ayı enflasyon rakamlarındaydı. TÜİK verilerine göre, Yurt içi üretici fiyatları Şubat''ta aylık yüzde 1.22 ve yıllık yüzde 27.09 yükseldi. Memur ve memur emeklileri de enflasyon farkı hesaplamalarına başladı. Bilindiği üzere, Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam son 6 aylık enflasyona göre netlik kazanıyor. Memur ve memur emeklisinin zammı toplu sözleşmeye göre son 6 aylık enflasyon ile ilgili belirlenen rakamların üzerine çıkarsa fark ekleniyor.

ENFLASYON ORANI KAÇ?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endeksini açıkladı. Buna göre tüketici fiyatlarında yıllık artış yüzde 15,61 olarak beklentileri aştı. Rakamlar üretici fiyatlarında da artış ivmesinin sürdüğünü gösterdi. Şubat''ta üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 27,09 arttı.

Şubat ayında enflasyon yıllık olarak yüzde 15,61 olarak gerçekleşti. Böylelikle enflasyonda Temmuz 2019''dan bu yana en yüksek seviye görüldü. Veriler yıllık enflasyonun yükseliş ivmesinin beşinci ayda da devam ettiğini gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı.

Verilere göre aylık bazda artış yüzde 0,91 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 16,21 olarak kaydedildi. Aynı dönemde yıllık gıda enflasyonu da yüzde 18,40 oldu.

Veriler üretici fiyatlarındaki yükseliş ivmesinin de devam ettiğini gösterdi. Buna göre Şubat''ta üretici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 27,09 arttı. Bu artış da Mayıs 2019''dan bu yana en yüksek artış olarak izlendi.

Üretici fiyatlarındaki aylık artış Şubat''ta yüzde 1,22 oldu.

TEMMUZ 2021 MEMUR ZAMMI NE OLUR?

Memur maaşları ve emekli memur aylıklarına yapılan toplu sözleşme zamları 2018 yılından beri enflasyonun altında kaldığı için her 6 ayda bir enflasyon farkı yansıtılıyor. Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam son 6 aylık enflasyona göre belirleniyor.

Memur ve emeklinin maaşı ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez artıyor. Memur ve memur emeklisinin zammı toplu sözleşmeye göre 2 yılda bir belirlenirken, son 6 aylık enflasyon belirlenen rakamların üzerine çıkarsa fark ekleniyor. SSK ve Bağkur emeklisi de 6 aylık enflasyon ne kadar gerçekleşmişse o oranda zam alıyor.

Memurlar, 2021 yılının ikinci yarısında yüzde 3 oranında bir toplu sözleşme zammı alacak. Toplam TÜFE''nin yüzde 4''ü geçmesi durumunda ise geçen tutar kadar enflasyon farkı maaşlara zam olarak yansıyacak.

Son günlerdeki gıda zamları sonrası ilk TÜFE 0.91 olarak geldi ve önümüzde 4 ay daha var. Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından enflasyon farkı belirlenecek.

İlgili Haberler