Bu enflasyonu nerede hesapladın TÜİK biz de oradan alışveriş yapalım

Bu enflasyonu nerede hesapladın TÜİK biz de oradan alışveriş yapalım
TÜİK, 2022 yılı Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı. TÜİK ve ENAG tarafından açıklanan rakamlar arasındaki fark vatandaşların tepkisini çekti.

Gözler bugün açıklanan enflasyon verilerine çevrilmişti. TÜİK, 2022 yılı mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı. 

TÜİK''in yayınladığı verilere göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 73,50, aylık yüzde 2,98; bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 35,64, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 73,50 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 39,33 artış gerçekleşti. ÜFE ise yıllık 132.16 aylık 8.76 olarak açıkladı.

ENAG''ın açıkladığı verilere göre ise, ENAGrup Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Mayıs ayında %5.46 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise %160.76 olarak gerçekleşti.

İki rakam arasındaki fark, TÜİK''in rakamları makyajladığı yorumlarına neden oldu.

Vatandaşın tepkisini çeken rakamların inandırıcılığı sorgulanırken, var olan değerlerin altında gösterildiği konuşuldu. Rakamların çarşı pazardaki enflasyonun altında tutulmasının üzerine sosyal medyada da ''''Ufak at da civcivler yesin'''' yorumları yapıldı.

İlgili Haberler