"Enflasyon yüzde 80'li, 90'lı oranları görecek"

"Enflasyon yüzde 80'li, 90'lı oranları görecek"
Ekonomist Halil İbrahim Bayrakçı, Murat Çetinkaya’nın “para politikasındaki başarısızlık” sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alındığı iddiasına tepki gösterdi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görev alınması ve yerine Murat Uysal’ın atanmasını değerlendirdi.

Merkez bankasının sorumlu olduğu tek konunun fiyat istikrarı olduğunu ve enflasyonu engellemek amacı bulunduğunu belirten Bayrakçı, “Haziran ayında TÜİK 10 binde 3 fiyat artışı açıkladı. Resmi olarak nerdeyse sıfırlamış enflasyonu Merkez bankası. O halde ya bu enflasyon oranı yalan, ya da Merkez bankasının başarısız olduğu tezi yalan.” dedi.

“ENFLASYON YÜZDE 80’Lİ, 90’LI ORANLARI GÖRECEK”

Bayrakçı sözlerini şöyle sürdürdü: “Merkez bankaları bir ülkenin teorik olarak keyfe keder para basmasını önlemek amacıyla özerk, bağımsız ve siyasi etkiden uzak olarak konumlanır. Eğer Merkez bankası başkanını bir ülke başkanı kafasına göre görevinden alıyorsa, o ülkede ya merkez bankasının bağımsızlığı yalan, ya da serbest piyasa ekonomisi yalan.

Merkez bankasıyla, yani para politikası araçlarıyla, yani TL emisyonuyla siyasi karar alıcıların bizzat uğraşmasının sonucunu biz 80 ve 90’lı yıllarda %80’li ve 90’lı enflasyonlar olarak görmüştük. Şimdi de aynısı olacak. Merkez bankası bağımsız değilse, saraya bağlıysa kimse senin bastığın paraya kıymet vermez. Çünkü yarın ne kadar para basacağının garantisi olmaz. Bu zihniyetten kurtulmak Türk milletinin tek amacı olmalıdır.” dedi.