Envanterde ne var peki?

Envanterde ne var peki?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türk Hava Kurumu''nun uçaklarını kullanmak yerine Rusya''dan uçak kiralandığı eleştirileri üzerine "Biz ihale sistemi ile alım yapıyoruz. Yani envanterimizde yangın söndürme uçağımız yok, envanterimizde yangın söndürme helikopterimiz yok. Bu ezelden beri böyle... Ancak envantere de uçak alımı ile ilgili, Sayın Cumhurbaşkanı''mızın talimatlarıyla çalışmalara başladık. İhalesini de inşallah bu sene içerisinde tamamlıyor olacağız" dedi.

Pakdemirli, "Şu anda yangın söndürmede kullanmakta olduğumuz Beriev BE-200 tipi uçağın da tedarikçisi THK''dir. THK''nin elindeki uçakla ilgili problem, uçabilecek kapasitede değil, uçsa da performans verecek bir kapasitede değil. Halen antikacı dükkânı gibi 1960''lardan kalma uçakları kullanalım tarzında açıklamalar yapılıyor. İki senedir son teknoloji, çok daha fazla su atan, çok daha verimli uçakları kullandık" diye konuştu.

***

Tabii bu sözler, "Madem envanterinizde yangın söndürme uçağı yok. O halde mevcut THK uçaklarını, bakımını yaptırarak niçin kullanmıyorsunuz? Uçaklar eskiyse, 20 yıldır, AKP iktidarının orman bakanları, envantere yangın söndürme uçağı katmayı niçin hiç düşünmedi? İhalede, asgari beş tonluk su tankı şartını neden getirdiniz? THK uçaklarındaki su tankları 4.900 litre kapasitede olduğu için mi?" sorularına cevap oluşturmuyor.

Başka sorular da var! Söz uçaklardan açılmışken, "Hangi Devlet kurumlarının envanterinde kaç uçak var? Cumhurbaşkanlığı''nın envanterinde kaç uçak var? Uçan saray da var mı? Bu uçak Katar tarafından Türkiye''ye neden hediye edildi? Karşılığında Katar''a neler verildi? Türkiye''nin su yönetiminin Katar gibi bir ülkeyle ne ilgisi var? 50 milyon dolar yok bahanesiyle tank palet fabrikasını neden onlara teslim ettiniz?" gibi sorular da sorulabilir.

***

Ege''de, Akdeniz''de çoğu turizm merkezlerinde olmak üzere yangınların beşi söndürülüyor, aynı yerde on beşi başlıyor! Tabii sonraki yangınlar, kozalakların patlayıp uzaklara sıçraması ve için için yandıktan bir müddet sonra parlaması sonucu olabilir; İtalya''da, Yunanistan''da da benzer yangınlar var ama bunların sebebi, bilimsel olarak araştırılmalı ve soruşturulmalıdır.

Bu mevsimde hava çok sıcak ve kuru olduğu için bir cam kırığından yansıyan güneş ışınları da yangına sebep olabilir ama eş zamanlı bu kadar yangın, benzin döküp yakmak suretiyle yani kundaklamayla başlatılmış olamaz. Hani bir yangını, çocuklar başlattı diyelim… 70 yerde de yangını çocuklar başlatmadı ya!

***

Havadan lazer ışını göndermek gibi sistemler kullanılmış da olabilir!

Ayrıca Washington Devlet Üniversitesi Biyokimya ve Temel Tıp Bilimleri Profesörü Martin L. Pall, 17 Aralık, 2019''da yayınladığı makalede, elektromanyetik dalgaların insan, hayvan ve bitkiler üzerindeki etkilerini incelemiş ve bitkilerle ilgili olarak "5G frekansları, muhtemelen büyük yangınlara sebep olacaktır. Elektromanyetik dalgalar, hücre içi kalsiyum seviyelerinde büyük artışlar üreterek bitkileri etkiler. Bu da bitkilerin hafif bir benzin spreyi püskürtülmüş gibi yanmasını sağlayabilir. Dünyanın en eski 5G dağıtımlarından bazılarının gerçekleştiği Güney Kore''nin doğu kıyısındaki beş şehir, 5G sistemlerini açmıştı. Aynı günlerde, aynı şehirlerde benzeri görülmemiş beş yangın meydana geldi." demişti.

***

Bilimsel bir inceleme yapılmadan, "Ege ve Akdeniz''deki eş zamanlı yangınların sebebi şudur, budur" diye bir hükme varmak elbette mümkün değil ama her ihtimali araştırmak gerekir! Bu araştırmayı da bakanlığın ve üniversitelerin yaptırması gerekir.

Türkiye''nin bu konuları araştıracak kapasitede, dünya çapında kadın-erkek bilim insanları vardır.

Yazarın Diğer Yazıları