Enverland'dan Tayyipland'a

R. T. Erdoğan'ın en "seçkin" bakanlarından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Tayyip Erdoğan'ın ülkesinde…" diye başlayan heyecan dolu nutkunu kaç gündür dinliyorsunuz. Ne diyor Soylu:

"Bundan 12 yıl önce Türkiye'de insanlar kendilerini rahatça ifade edemiyorlardı. Dindarlar 'Dindarım' diyemezdi bu ülkede, fısır fısır konuşulurdu. Biz o günleri unutmadık. 12 yıl önce Alevîsi 'ben Aleviyim' diyemezdi, Kürt'ü 'Ben Kürdüm' diyemezdi. Tayyip Erdoğan'ın ülkesinde bugün herkes kendisini ifade ediyor. Kimse korkmuyor, kimse çekinmiyor..."

"Tarihî" nutuktan kısa bir bölüm aldım. Daha neler var neler. Bütün sözleri "Tayyip Erdoğan'ın ülkesi" ile başlayıp "Tayyip Erdoğan'ın ülkesi"yle bitiyor.

Çağlar ötesi bir kişilikten bahsediyor Soylu kardeş! Sağ olsun, kimin ülkesinde olduğumuzu da böylece hatırladık.

Enverland'da kalmıştık, Tayyipland'a geçtik.

Orhan Koloğlu'nun yakın zamanda çıkan "Prusya'dan Enverland'a ve Günümüze Türk-Alman Tarihi" kitabına (Tarihçi Kitabevi) baktım; bu isim nasıl verilmiş?

Orhan Koloğlu, Türk tarih profesörü olan Ernst Jaeckh'ten (1875-1959) bahseder. O aynı zamanda Alman istihbarat teşkilâtından. Halide Edip'in "Yeni Turan" kitabını da Almancaya tercüme eden bu istihbaratçı "Enver Paşa Efsanesinde Alman Katkısı" başlıklı makalesinde övgü sınırlarını zorlamıştır. "Enverland" kavramını tarihe hediye eden de odur.

(Görülen o ki; Ernst Jaeckh Türklere karşı samimî idi. M. Kemal, karşı karşıya olduğu Enver Paşa'nın muhibbi veya öyle görünen Ernst Jaeckh'ten övgüyle bahseder.)

"Land", "ülke" anlamınadır. "Enverland", "Enveristan=Enver'in ülkesi" demek. Almanlar Enver Paşa'ya bel bağlamışlardı ve dönemin hercümercinde Enver de Almanlarla işbirliğini esas alıyordu.

Almanlar Osmanlı sahasına "Enverland" demesin de ne desin! Enver Paşa "Osmanlı Ordularının Başkumandan Vekili"  idi. Yani Padişah'tan sonraki isim. Zaten Abdülhamit'i indirip Mehmet Reşat'ı getiren de o. Almanlar "Osmanlı ülkesinde orduyu tutan her şeyi tutar." derlermiş. Kâğıt üzerinde Enver Başkumandan Vekili, fiiliyatta ise her şey ondan soruluyor. Onun için Osmanlı sahası "Enverland".

Ülkeye zarar verenler, Soylu gibi,  övgüde ölçüyü tutturamayanlardır. Biraz düşünseler kendileri bana hak vereceklerdir. Bir zamanlar aynı R. T.  Erdoğan, Soylu kardeş nazarında nasıl bir kişiydi bir bakalım:

"Bu ülkenin herkese çatan ve kaos yaratan bir Başbakanı var ki, akşam evine gittiğinde karısına ve çocuklarına boynu bükük kalan esnafın, çiftçinin yerine kendini koymuyor." (20 Nisan 2008).   

"Yolsuzluklarla mücadele edeceğim diyen hükümet, Türkiye'yi yolsuzluk çukuru içine batırdı. Tüyü bitmemişin hakkını yedirmeyeceğim dediler. Her gün tüyü bitmemiş yetimin üzerinden siyaset yapıyorlar." (25 Şubat 2009) 

"Seçim sürecinde Türkiye'de çok manidar işler oluyor. AKP mensupları uzun zamandır genel başkanları ve başbakanlarını, Başbakan da kendisini padişah olarak görmek istiyor." (14 Mart 2009).

Ve "Tayyipland"da geçişte ara sözü:

"Allah şahittir ki şu bütün bedenim kan gölüne dönse de Tayyip Erdoğan'dan ayrılmayacağım." (15Mart 2014).

Sadece şunu soracağım: R. T. Erdoğan, bu tip politikacılarla yol alabileceğine inanıyor mu?

 

Yazarın Diğer Yazıları