Erasmus öğrencisi Avrupa'nın orta yerinde yalnızlığa terk edildi

Erasmus öğrencisi Avrupa'nın orta yerinde yalnızlığa terk edildi
Avrupa Birliği tarafından fonlanan Erasmus programında hibe değişikliğine gidilmesi üzerine öğrenciler zor duruma düştü. İtalya’da Erasmus programında olan Güleycan Genç, konuya ilişkin Yeniçağ’a konuştu.

Gamze DAĞ / Yeniçağ

Avrupa Birliği tarafından üniversite öğrencilerine Avrupa''daki diğer uyumlu üniversitelerde yarım ya da bir dönem olarak eğitimlerini sürdürme imkanı sağlayan Erasmus programının hibe uygulamasında çok önemli bir değişiklik yapıldı.

Türkiye''de birçok üniversitenin Erasmus Ofisi, öğrencilere yarım dönem ve/veya bir dönem olarak yatırdığı hibeyi en fazla 2,5 ay olarak yatırabileceğini duyurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan üniversiteler ise üniversite yönetimlerinin yeni uygulama ile ilgili sorumlu olmadıklarının vurguladılar.

Erasmus programına giden birçok öğrenci, bu haberi yurt dışındayken aldığı için daha çok mağduriyet yaşadı.

“KİRAMI NASIL ÖDEYECEĞİM”

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümü 3.sınıf öğrencisi olan Güleycan Genç, Erasmus programı kapsamında gittiği İtalya’daki Politecnico di Milano’da eğitimine başladı. İki dönem boyunca İtalya’da eğitim görecek olan Genç, sözleşmede yer alan 600 Euro’ya güvenerek, 12 aylık kira sözleşmesi yaptığını dile getirdi.

Hibede yapılan değişiklik yüzünden kirasını ödemekte zorluk yaşayacağını aktaran İTÜ öğrencisi “Çoktan 12 aylık kira sözleşmemi yaptım ben. Nasıl karşılayacağım? Nasıl koskoca İTÜ sözünün arkasında duramıyor? O zaman neye, hangi bütçeye güvenip bu kadar öğrenciyi gönderiyorsunuz Erasmus’a?” dedi.

“OKULUMU DONDURMAK ZORUNDA KALACAĞIM”

Kirasını ödeyemezse kalacak yeri olmadığını söyleyen Genç, okulunu iki dönem dondurmak zorunda kalacağını anlattı. Diğer yandan, kira sözleşmesini iptal ettiğinde ev için verdiği depozitoyu da geri alma hakkı olmayacağını aktardı.

Genç, hibenin bir anda değiştiğini belirterek “’Bize aylık 600€ hibe güvencesi vererek 1 yıllık uzun süre Erasmus’a yollayıp sonra bir gün aniden ya kusura bakmayın sadece 2.5 aylık gönderebiliyoruz onu da 2022’de gönderiyoruz’ dediler.” ifadelerini kullandı.

Tüm planlarını hibeye göre ayarlayan ve şu an İtalya’da eğitim gören Genç, “Bizi bir anda Avrupa’nın ortasında bıraktılar” diyerek durumu özetledi.

İlgili Haberler