Erdoğan'ın 10 büyükelçi çıkışına ABD’den ilk açıklama geldi

Erdoğan'ın 10 büyükelçi çıkışına ABD’den ilk açıklama geldi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 10 büyükelçi için yaptığı çıkışına karşılık, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

Erdoğan, tutuklu yargılanan Osman Kavala için serbest bırakılma çağrısı yapan 10 büyükelçi için ''istenmeyen kişi ilan edeceğiz'' talimatı verdiğini söyledi. Ülkeler ise kendilerine henüz resmi bildirim gelmediğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan''ın tutuklu Osman Kavala''nın serbest bırakılması çağrısıyla bildiri yayınlayan büyükelçileri ''istenmeyen kişi ilan edeceğiz'' açıklamasına, ülkelerden açıklama gelmeye devam ediyor.

Gece saatlerinde ilk açıklama İsveç ve Norveç’ten gelirken ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü de Reuters’a yaptığı açıklamada, haberlerin farkında olduklarını ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı''ndan konuya açıklık getirmesini talep ettiklerini belirtti.

DİĞER ÜLKELER NE SÖYLEDİ?

Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunanlar arasında Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç, İsveç, Finlandiya, Yeni Zelanda ve ABD büyükelçileri yer alıyor.

Norveç Dışişleri Bakanlığı İletişim Başkanı Trude Maaseide, "Büyükelçimiz sınır dışı edilmeyi gerektirecek hiçbir şey yapmadı" dedi. Maseide, Türkiye''nin, Norveç''in bu davaya bakışını çok iyi bildiğini de sözlerine ekledi.

''TEMAS HALİNDEYİZ'' MESAJI

Maaseide, "Türkiye''yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında taahhüt ettiği demokratik standartlara ve hukukun üstünlüğüne uymaya çağırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod da kendi büyükelçiliklerine resmi bildirimde bulunulmadığını belirtirken, dost ve müttefik ülkelerle temas halinde olduklarını söyledi.

Kofod yazılı açıklamasında, “Ortak bildiride de ifade edilen ortak değer ve ilkelerimizi korumaya devam edeceğiz” dedi. Almanya Dışişleri’nden bir kaynak da 10 ülkenin istişare halinde olduğunu söyledi.

''YORUM YAPMAYACAĞIZ''

Reuters''a açıklama yapan Yeni Zelanda Dışişleri''yse "Resmi kanallar aracılığıyla bir haber almadan herhangi bir yorum yapmayacaklarını" ve "Yeni Zelanda''nın Türkiye''yle ilişkilerine değer verdiğini" belirtti.

İlgili Haberler