Erdoğan, Başbuğ'u Yüce Divan'a mı gönderecek?

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ''un askerlerin sivil mahkemelerinde yargılanmasına ilişkin olarak Meclis''te sabaha karşı 00.55''de önerge veren AKP''lileri "FETÖ''nün siyasi ayağı" olarak adres göstermesi üzerine tarafların görüşlerini aktarıyoruz.

Birçok medya kuruluşu da yazılarımı alıntıladı.

Dönemin, AKP Meclis Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, MHP''nin Grup Başkanvekilleri Oktay Vural, Mehmet Şandır ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, CHP eski Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk''ün görüşlerine yer verdim.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu konudaki tartışmaya TBMM Grup Toplantısı''nda yaptığı şu sözlerle katıldı:

"Zaman zaman yanlış değerlendirmeleriyle kamuoyunun önüne çıkan eski bir genelkurmay başkanı, bu düzenlemeyi bahane ederek Meclisimizi toptan itham eden birtakım açıklamalar yapmıştır.

Özellikle kendi grubumuza sesleniyorum: Parlamentonun hukukunu korumak üzere süratle hepiniz dava açmalısınız.

Yaklaşık 11 yıl önce tüm partilerin desteğiyle çıkarılan bir düzenlemenin üzerinden FETÖ gölgesi düşürülmeye çalışılması en hafif tabiriyle Meclise saygısızlıktır.

Meclisi ve milletvekillerini aşağılayarak, sadece darbe ve vesayet zihniyetine hizmet edilebilir. Bu, boru göstermeye benzemez. Bu defa parlamento hukuku boruyla sindirilemez."

Değerli okurlarım,

Önce şunu vurgulayayım. İlker Başbuğ da Dursun Çiçek de TBMM''yi suçlamıyorlar ki, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmaları için gece yarısı bu yasa değişikliğini önerenlerin FETÖ ile iltisaklarını soruyor.

6 Ocak 2012

26. Genelkurmay Başkanı, terör örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanarak tutuklandı.

6 Ağustos 2012

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dedi ki;

''İlker paşamıza yapılan benzetmeleri ve yakıştırmaları asla doğru bulmuyorum. Yani bir örgütün mensubuymuş gibi yaklaşımları kesinlikle çok çok çirkin buluyorum.

Türk Silahlı Kuvvetleri''nde Genelkurmay Başkanlığı makamına gelmiş bir insan için bu tür bir yakıştırmanın, bu tür bir benzetmenin doğru olmadığını ve insaf dışı olduğunu kesinlikle düşünüyorum.

Daha önce de söyledim tutuklu yargılanmasını dahi yargıda olmasına rağmen söylüyorum doğru bulmuyorum, tutuksuz yargılanmasından yana olduğumu da daha başta söyledim. TSK mensubu kaçmaz. Çağrılınca ailelerini bırakıp geldiler, tutuklandılar. Bu bir inceliktir. Öyleyse tutuksuz yargılarsınız."

7 Mart 2014

26 ay tutuklu kalan Başbuğ, "Bizi bu cezaevinde, 26 ay nefret ve intikam duygularıyla hareket edenler burada tuttu. Benim, 26 ay hayatımdan çaldılar. Beni 26 ay hürriyetimden yoksun bıraktılar" diye konuştu.

13 Şubat 2018

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ şöyle konuşmuştu: "Afrin''de Mehmetçik çatışıyor, askerimiz çatışıyor, şehit oluyor. Asker çatışırken, şehit olurken siyasidir falan gibi söylemlerin tartışılma zamanları değil. Asker canını almış, görevini almış, görev için çatışıyor. Şehit oluyor, kanını akıtıyor. Böyle konuların gündeme getirilmesini doğru bulmuyorum."

13 Şubat 2018

Erdoğan, "Az önce duydum. Genelkurmay Başkanı''ndan emekli de olsa böyle bir açıklamayı duymak büyük talihsizlik. Bunu söylemek kimin haddine? Askerin görevi nedir? Ülkesine saldıranlara karşı haddini bildirmek. Asker kışlasında oturup izleyecek mi? Siyasete alet edildiğini neye göre söylüyor? Gereken cevabı alacak."

31 Ekim 2019

Erdoğan, Başbuğ''un Yüce Divan görevi yapacak olan Anayasa Mahkemesi''nde yargılanmasına onay vermedi:

Değerli okurlarım,

Tüm AKP milletvekillerini dava açmaları için görevlendirdi ki ben de Cumhurbaşkanı Erdoğan''a soruyorum:

- Siz de dava açacak mısınız?

- 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ''un Yüce Divan''da yargılanması için Anayasa Mahkemesi''nin istediği ancak vermediğiniz izni bu kez verecek misiniz?

Değerli okurlarım,

Sizlere Emekli Deniz Albay Dursun Çiçek''in AKP''liler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı''na suç duyurusunda bulunacağını yazmıştım.

Çiçek ile konuştum ve şunları söyledi:

"Hodri meydan. Bu durumda AKP milletvekillerin açtıkları davalara bizler de katılacak ve elimizdeki, tüm belgeleri ve delilleri sunacağız. Bu durumda benim dava açmama gerek kalmadı."

Değerli okurlarım AKP Kayseri Milletvekili ve eski Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş "araştırmacı gazetecilik yaptım" diyerek beni belge yağmuruna tuttu. Yarın da onları yazacağım.

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları