Erdoğan, "CHP zihniyeti açtı" dedi ama... IMF kapısını kim açtı?

Erdoğan, "CHP zihniyeti açtı" dedi ama... IMF kapısını kim açtı?
İstanbul'da Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezleri Toplu Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  "IMF kapısını CHP zihniyeti açtı, biz değil." dedi. Ancak Türkiye IMF'den ilk kez, 1958 yılında Adnan Menderes'in başbakanlığı döneminde borç almıştı.

Yeniçağ / İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Fatih, Silivri, Topkapı ve Zeytinburnu Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezleri Toplu Açılış Töreni'nde konuştu. Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada CHP'yi de hedef alırken, "Bay Kemal ne diyordu, 'Bunlar IMF'ye gidecek' diyordu. IMF'nin kapısını CHP zihniyeti açtı, biz değil." ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın bu sözleri, Türkiye'nin IMF'den ilk ne zaman borç aldığı sorusunu akıllara getirdi.  

İLK PROGRAM ADNAN MENDERES DÖNEMİNDE

Türkiye IMF'ye 1947'de üye olsa da, IMF katkılı kemer sıkma önlemleri ile ilk kez 1958'de Demokrat Parti iktidarında tanıştı. Demokrat Parti iktidarının Başbakanı Adnan Menderes'in aldığı 4 Ağustos 1958 kararları ile bütçe disiplini için adım atılırken, ekonomiyi daraltıcı bir etki ortaya çıktı.

Bu dönemde devalüasyona gidilirken, dış ticaret açığı büyüdü. 1958 yılında 55.3 milyon dolar olan bütçe açığı, 1959'da 266.7 milyon dolara yükseldi.

İlk banka tasfiyeleri bu dönemde yaşandı. IMF, hükümetin yeni kamu iktisadi teşebbüsleri için kollarını sıvamasına sıcak bakmıyor, üretimin özel teşebbüse bırakılması için bastırıyordu.

İLK STAND-BY ANLAŞMASINI CEMAL GÜRSEL İMZALADI

Türkiye ilk İMF borcunu 1958 yılında Adnan Menderes döneminde alırken, IMF ile ilk stand-by anlaşması 1961 yılında imzalandı. Stand-by anlaşmasına imza atan Cemal Gürsel, anlaşmadan dört gün sonra hükümet değişikliği nedeniyle görevini İsmet İnönü'ye bıraktı.