Erdoğan Erdoğan'ı veto etti…

Tek adam rejimi ya da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ya da partili cumhurbaşkanı, ya da başkan, ya da reis ya da cumhurbaşkanı nasıl isterseniz öyle söyleyin ki ortaya çıkan tablo şudur:

Erdoğan, Erdoğan''ı veto etti…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP Genel Başkanı Erdoğan''ı veto etti…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından mecliste MHP desteği ile kabul edilen yasayı veto etti.

Yasa ne mi?

Ne önemi var ama söyleyeyim.

AKP sözcüsü Ömer Çelik, "Cumhurbaşkanımız termik santrallere filtre takılmasını erteleyen düzenlemeyi doğru bulmamış ve veto etmiştir" dedi.

Düzenlemeyi yapan kim?

AKP Genel Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan''ın AKP meclis grubu…

Destekleyen kim?

MHP meclis grubu…

Şimdi gelelim bu siyasi tiyatronun ikinci perdesine…

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Erdoğan''a minnetini dile getirerek "Cumhurbaşkanımıza tüm Kahramanmaraşlılar adına şükranlarımızı sunuyorum" dedi…

Bitmedi, AKP Kahramanmaraş vekili Ahmet Özdemir "Cumhurbaşkanımız Sayın @RTErdogan, Milletvekillerimizin çabalarını ve vatandaşlarımızın beklentilerini göz ardı etmedi" diye Tweet attı…

Bitmedi, Kahramanmaraş vekillerinden Mehmet Cihat Sezal, "Termik santrallerin çalışma süresinin uzatılması konusundaki maddeyi #veto eden Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız sn @RTErdogan ''a Hemşehrilerimiz adına teşekkür ederiz" paylaşımında bulundu. (OU: İmla hataları yazana ait)

MHP''liler geri kalırlar mı?

Bitmedi,

MHP''nin Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili, Anayasa Komisyonu Üyesi Feti Yıldız da şöyle Tweet attı:

"MHP tarafın sloganlaştırılan ''Çevrecilik Milliyetçiliktir'' anlayışıyla, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 15 termik santrale filtre takılmasını erteleyen kararı veto etti. Zat-ı devletlerine şükranlarımızı arz ederiz."

Peki, Bu yasa Meclis''ten nasıl geçti?

AK Parti''nin 203, MHP''nin 14 evet oyuyla geçti. CHP''den 25, İyi Parti''den 7, HDP''den ise 4 milletvekili ret oyu verdi.

Bülent Kuşoğlu''na sordum…

- AKP ve MHP milletvekilleri plan ve bütçe komisyonu ile genel kurulda bu yasaya itiraz ettiler mi?

CHP genel başkan yardımcısı Ankara milletvekili ve meclis plan ve bütçe komisyonu üyesi Bülent Kuşoğlu şöyle yanıt verdi:

"Bu torba yasa 54 madde içeriyordu. Çok farklı konular vardı ve termik santral bacalarının filtresi maddesi de vardı. Yasa saraydan geldi ve her yasa tasarısında olduğu gibi AKP milletvekilleri şeklen imzaladılar. Bu bile sistemin çalışmadığını gösteriyor. Şimdiye kadar cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde meclisten çıkan tüm yasalar yürütme erkinden yani cumhurbaşkanlığı kabinesi dedikleri yürütme erkinden geldi.

Hâlbuki anayasaya göre hiçbir şekilde yürütmenin yasamaya karışmaması lazım. Bu anayasaya karşı tüm yasalarda olduğu gibi muvazaa oluşturuyor…

Bu durumda Erdoğan''ın parti başkanı olarak gönderdiği yasayı muhalefet ve kamuoyu tepkisi üzerine Erdoğan cumhurbaşkanı olarak veto etti.

Bu yaşanan durum şunu gösterir. Sistem çalışmıyor.

Çünkü iktidarı destekleyen milletvekilleri bu yasaya itirazları olduğu halde gerek komisyonda gerek genel kurulda karşı çıkamadılar. İtiraz etmeleri haline ilk seçimde parti başkanı Erdoğan veya cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edilirlerdi.

İki Erdoğan arasında AKP''li milletvekilleri sıkışıp sessiz kaldılar. Veto gelince de ilginç bir şekilde tebrik yarışına girdiler."

Değerli okurlarım,

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi milletvekillerini

Partili Cumhurbaşkanlığı milletvekillerini,

Milletin vekili olmayan bakanlar, milletvekillerini hiçe sayıyor.

Durum bu durum…

 

Yazarın Diğer Yazıları