Erdoğan ile May görüştü

Erdoğan ile May görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı May ile telefonda Suriye, Kıbrıs ve Avrupa Birliği konularını görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İngiltere Başbakanı May'in görüşmesinde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel sorunlar hakkında da görüş teatisinde bulunuldu.

İkili ilişkileri her alanda daha ileriye taşımanın önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İngiltere Başbakanı May'in, Suriye, Kıbrıs ve Avrupa Birliği konularına da değindikleri kaydedildi.

SAVUNMA ALANINDA GÜÇLÜ BİR ORTAKLIK

İngiltere Başbakanlığından, Başbakan May ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu akşam gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki ikili ilişkileri geliştirme konusunda kararlılıklarının altının çizildiği bildirildi. 

May’in Türkiye ile işbirliğini bir dizi alanda derinleştirme arzusunu dile getirdiği görüşmede, özellikle savunma alanında güçlü bir ortaklığın önemini vurguladığı kaydedildi.

ÇÖZÜM ARAYIŞINDA BİR ROL ÜSTLENMEYE HAZIRIZ

Açıklamada, Kıbrıs müzakerelerine de değinilen görüşmede, May’in tarihi bir anlaşma fırsatına yönelik olarak bütün tarafların cesur adımlar atmaya hazırlıklı olması gerektiği görüşünü aktardığı ve ülkesinin çözüm arayışında bir rol üstlenmeye hazır olduğunu bildirdiği ifade edildi.

Suriye konusunda Astana görüşmelerinde sağlanan ilerlemeden memnuniyetini ifade eden May’in, Türkiye’yi de çatışmasızlık alanlarının oluşturulmasında oynadığı yapıcı rolden ötürü övdüğü kaydedildi. May’in, görüşmelerin Esed’in iktidardan ayrılmasıyla sonuçlanacak daha geniş bir siyasi süreçle ilişkilendirilmesinin önemini vurguladığı da aktarıldı.

İngiltere Başbakanlığının açıklamasında, iki liderin görüşmesinde Türkiye ile İngiltere’nin ticari ilişkilerinin kuvvetinden duyulan memnuniyeti dile getirdiği ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının (Brexit) sunduğu yeni fırsatları araştırma arzularını bir kez daha yineledikleri bildirildi. 

SAVUNMA ORTAKLIĞI

May ve Erdoğan’ın görüşmede Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ile BAE Systems arasında, bir Türk savaş uçağının ön dizaynı aşamasına yönelik anlaşamanın imzalanmasına doğru sağlanan ilerlemeye dikkat çektikleri ve bunun savunma sanayinde iki ülke arasında derinleşen ilişkinin işareti olduğu konusunda görüş birliğine vardıkları kaydedildi.

İki liderin perşembe günü İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleşecek Somali Konferansını heyecanla bekledikleri belirtilen açıklamada, May’in Türkiye’nin hem Somali’ye yaptığı dikkate değer katkıdan, hem de Somali’de güvenliğin geliştirilmesinde oynadığı güçlü liderlik rolünden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği belirtildi. 

May ile Erdoğan’ın görüşmede bu ay sonunda Brüksel’deki NATO toplantısında bir araya gelme arzularını da ifade ettikleri kaydedildi.