Erdoğan ‘ilgilendirmiyor’ dedi ama…

Erdoğan ‘ilgilendirmiyor’ dedi ama…
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklanmasıyla ilgili 'Türkiye'yi ilgilendirmiyor' dediği dava aslında Türkiye'yi doğrudan ilgilendiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’de kara para aklamak, Amerikan devletini dolandırmak ve İran yaptırımlarını delmek suçuyla tutuklanan Reza Zarrab davası için “ülkemizi ilgilendirmiyor” dedi. Sözcü gazetesinden Zeynep Gürcanlı'nın iddiasına göre ise Erdoğan’ın bizzat “Rıza Bey” diye bahsettiği Rıza Zarrab davası Türkiye’yi çok yakından ilgilendiriyor. Üstelik, sadece “siyasi” açıdan değil, “resmi açıdan” da doğrudan ilgilendiriyor.

Davanın Türkiye ile olan ilgisi, bizzat Zarrab’ın “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı” olmasından geliyor. Zarrab davasının Türkiye’ye ilişkileri şöyle;

1- Reza Zarrab, resmen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Rıza Sarraf adını aldı. Üstelik TC vatandaşlığını, AKP hükümeti döneminde, bizzat dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in doğrudan desteğini sağlayarak aldı. ABD’de Reza Zarrab için Savcı Preet Bharara tarafından hazırlanan ön iddianamede de Zarrab’ın hem İran, hem de TC vatandaşı olduğu özellikle belirtiliyor,

2- ABD’deki iddianamede, suçların işlendiği şirketlerin isimleri de yer alıyor. Bunlar, Zarrab’ın sahibi ve yöneticisi olduğu ve Türk ticaret siciline kayıtlı şirketler. Yani, Erdoğan’ın “dava ülkemizi ilgilendirmiyor” cümlesine rağmen, sadece bu şirketlerin varlığı bile davayı doğrudan Türkiye ile ilişkilendiriyor.

3- Reza Zarrab aleyhine benzer iddialarla Türkiye’de 17-25 Aralık döneminde önce soruşturma, ardından dava açılmış, ancak dava, “paralel darbesi” iddiasıyla siyaseten kapatılmıştı.

ZARRAB’A “RIZA BEY” DEDİ

Erdoğan’ın açıklamalarında Zarrab’dan bahsederken “Rıza Bey” demesi de ayrıca dikkat çekti. Cumhurbaşkanı, ABD’deki davayla ilgili olarak, “Rıza Bey’in avukatları zaten suçlamalara yanıt vereceklerdir” diye konuştu.